Kako putovati željeznicom ako imate mačku ili psa | Putovanje željeznicom s kućnim ljubimcima

Prije no što pođete na put s kućnim ljubimcem, provjerite je li zdrav i hoće li biti dobrodošao ondje gdje namjeravate ostati. Posavjetujte se s veterinarom ako mislite da bi vaš ljubimac mogao patiti od putne mučnine. Nemojte mu davati lijekove i sredstva za smirenje namijenjena ljudima.

1. Hrvatske željeznice u načelu ne dopuštaju prijevoz životinja u putničkim vagonima i vagonima za objedovanje. Ipak, putovati u putničkim vagonima mogu male životinje u krletkama, košarama ili sl. Psi mogu putovati ako nisu veći od 30 cm (vrh vrata). Vlasnik ih mora držati u krilu — uz uvjet da ne smeta drugim putnicima u vlaku. Putovati mogu i službeni psi vodiči, policijski i lovački uz svoje pratitelje i to u vagonu 2. razreda uz pristanak svih putnika. Ako se netko ne slaže, kondukter je dužan pronaći novo mjesto za psa i pratitelje. Za psa se plaća pola karte za 2. razred.

2. Želite li putovati spavaćim kolima, morate zakupiti sve ležajeve u odjeljku. Motornim vlakom bez odjeljaka možete putovati samo uz pristanak konduktera. Pas mora imati brnjicu, kratki povodac i obvezno potvrdu o pravodobnom i valjanom cijepljenju protiv bjesnoće. (Životinju morate cijepiti mjesec dana prije putovanja a potvrda vrijedi do godine dana).