Kako se nositi sa smrću kućnog ljubimca | Gubitak kućnog ljubimca

Gubitak ljubimca svakome predstavlja stres. Kada ga izgubimo, prolazimo kroz proces žalovanja koji je različit od osobe do osobe, i mi sami pronalazimo nama primjereniji način. Tada često i plačemo, osjećamo tugu, tjeskobu, ljuti smo i više ne nalazimo interes za naše svakodnevne aktivnosti. Ponekad se teško koncentriramo i osjećamo pretjerani umor.

1. Teško je prihvatiti da našeg ljubimca više nema. Često znamo na njega misliti, i osjećamo da nam jako nedostaje. Može nam se učiniti i da ga vidimo, čujemo ili osjećamo njegov miris. Sve su te emocije i osjećaji potpuno normalni i često ih osjećamo tijekom procesa žalovanja.

2. Za vrijeme žalovanja možemo se na trenutak osjećati dobro, a već slijedećeg se možemo osjećati užasno. Žalost nema svojeg vremenskog okvira i može potrajati danima, tjednima i mjesecima. Ponekad nam je potrebno i više od godine dana da se u potpunosti oporavimo.

3. Uvijek je dobro načiniti uspomenu na uginulog ljubimca. Netko će uramiti sliku ili pak sačuvati najdraže igračke. Pramen dlake isto tako može pomoći, svatko ima posebnu sitnicu koja ga veže uz dragog mezimca. Podrška obitelji, vašeg veterinara i okoline je također neizostavna, kako bi što lakše prošli kroz sam proces žalovanja.