Kako su nastale zlatne ribice i kako ih liječiti od gljivičnih oboljenja | Njegovanje zlatnih ribica

Predak zlatne ribice nije nitko drugi nego šaran. U jezerima i rijekama Kine i Japana ima mnogo šarana maslinastosive boje, i od njega se dalje razvijala zlatna ribica.

Vjekovima su Kinezi uzgajali zlatne ribice, a u Japanu se zlatne ribice uzgajaju već preko 400 godina. Europi je zlatna ribica bila potpuno nepoznata sve do otprilike 200 godina, kad je nekoliko zlatnih ribica poklonjeno gospođi Pom-padur, prijateljici francuskog kralja Luja XV. Pošto je madam Pompadur bila prva dama tadašnjeg svijeta, zlatne ribice su postale “posljednji modni krik” u Evropi.

Zlatna ribica

Ima različitu dužinu, počevši od 4 pa do gotovo 30 centimetara. Obična zlatna ribica, “lepezica”, “kometa”, “nimfa”, “velur”, “lavica” – to su vrste koje se najviše uzgajaju u Europi i Americi.

Obična zlatna ribica

Ima tanko tijelo i nešto kraće peraje. Lepezara je kratkog, malo debljeg tijela, ima peraje i rep izračvan iz dva dijela. Nimfa je nalik na komet, ali je po dužini kraća i oblija. Sve se te ribice mogu čuvati u akvariju, pa ih stoga milijuni ljudi drže po svojim stanovima. Ukoliko i vi želite u svom domu imati zlatnu ribicu, morate znati kako je njegovati.

Gljivična oboljenja

Opuštanje donjih peraja kod zlatne ribice znak je da niste osigurali dobre uvjete u akvariju. Česta je pojava da zlatne ribice dobiju gljivična oboljenja što ih uzrokuju neki biljni paraziti. Neka vrsta bijele pjene pojavljuje se na perajama i širi se po tijelu ribe. Ako se dogodi da zahvati i škrge, zlatna ribica ne može disati, pa brzo ugiba.

Kupanje u slanoj soli

Spomenuta bolest se liječi kupanjem ribice u slanoj vodi, što doprinosi ne samo popravljanju uvjeta u akvariju već i uspravljanju peraja u ribice. Dostatno je uliti žličicu soli na 4.5 litara vode iste temperature koja je i u akvariju i omogućiti zlatnoj ribici da dnevno boravi u takvoj vodi tridesetak minuta. To znači da zlatnu ribicu valja prenijeti u posebnu posudu sa spomenutim rastvorom; ne zaboravite pri tomu prostoriju malo zamračiti.

Kalijev permanganat

Za to vrijeme čitav akvarij i sve biljčice u njemu valja isprati slabim rastvorom kalijeva permanganata, potom ga isprati čistom vodom i naliti svježu vodu. Poslije dva-tri dana vaša zlatna ribica će se sasvim povratiti.