kako_uzgojiti_sportske_i_izlozbene_pasmine_golubova_uzgoj_golubova

Kako uzgojiti sportske i izložbene pasmine golubova | Uzgoj golubova

Da biste se počeli baviti uzgojem golubova, najbolje je učlaniti se u klub, potražite savjet od iskusnih i cijenjenih uzgajivača i kupiti mlade ptice za uzgoj. Veličina golubinjaka ovisi o broju ptica koje želite držati, no svaka ptica mora imati oko 0,6 m* prostora. Golubinjak mora biti suh i dobro prozračivan. Idealno bi bilo postaviti ga prema jugu ili jugoistoku na mjestu gdje će imati dovoljno sunca i gdje će biti zaštićen od istočnoga vjetra.

1. Ptice hranite pretežito pšenicom i sjemenkama uz dodatak zelene hrane. Pakiranja hrane s uravnoteženom mješavinom pšenice i sjemenki mogu se kupiti u trgovinama za kućne ljubimce ili kod specijaliziranih dobavljača. Golub u prosjeku pojede 20 – 40 g hrane na dan.

2. Također im je potrebno osigurati nešto pijeska za bolju probavu. Pare se obično početkom godine, no golubovi pismonoše predodređeni za natjecanja na duge pruge, obično se pare u ožujku kako bi bili u vrhunskoj kondiciji u pravo vrijeme. Mlade će se ptice izleći oko 30 dana nakon parenja, a same će se početi hraniti već za tri tjedna do mjesec dana.

3. Sa šest do deset dana starosti treba ih trajno prstenovati. Na prstenovima su identifikacijski brojevi.

Natjecanje golubova pismonoša

To je sport u kojemu može sudjelovati čitava obitelj. Četrdesetak zemalja su članice Federation Colombophile Internationale (Federacija uzgajivača golubova) iz Belgije, gdje je i nastao ovaj sport.
Ptice koje se prijave za natjecanje odvezu se do određene točke puštanja, a potom ih se pusti kako bi se vratile kući, u svoje golubinjake. Pobjeđuje ona ptica koja prijeđe udaljenost najvećom prosječnom brzinom.