Kako čuju ribe i kako su im razvijena slušna osjetila

Kako čuju ribe i kako su im razvijena slušna osjetila

Idete li i vi, kad krenete u ribolov, na prstima do obale potoka i Izbjegavate ragovor iz straha da se ribe ne preplaše i ne pobjegnu? Kad bi vas ribe ćule, mogle bi se sakriti na neko sigurnije mjesto — jer ribe imaju uši i čuju. Uši ribe su smještene u unutrašnjosti ribljeg tijela, nisu vanjski dio tijela, kao u velikog broja ostalih živih bića.

Mnogi od nas drže da ribe žive i bez nekih funkcija organizma kojih rad inače smatramo neophodnim za život. Moguće tako mislimo zbog toga što su ribe životinje hladne krvi. A moguće i zbog toga što nam je ribolov omiljena zabava i što želimo vjerovati kako ribe i ne znaju što se s njima dogada. Međutim, i ribe imaju razvijen živćani sustav: ako ih mučimo, one pate. Ako ih povrijedimo, one i te kako osjećaju bol!

Ribe imaju vrlo razvijeno ćulo dodira. Ukus i dodir osjećaju svojom kožom. Imaju i dva manja organa za miris, smještena u nozdrvama koje se nalaze na glavi.

I pored toga što su ribe životinje hladne krvi, ni ono ne mogu živjeti bez “goriva”, kao što ne možemo ni mi. I njihovo gorivo je, naravno, hrana. Unijeta hrana izgara u tijelu ribe i u svim njenim tkivima, što joj osigurava život, rast i kretanje.

Krvotok nije samo sprovodnik unijete hrane do svakog pa i najmanjeg organa, već i kisika, koji je neophodan za “izgaranje” unijete hrane. Zato i srce u riba ima potpunu funkciju pumpe za održavanje potrebne cirkulacije krvi.

Ribe, naravno, žive u toliko različitim sredinama da se jedna vrsta riba po mnogo čemu razlikuje od druge. Tako, na primjer, riba plućarica ima škrge i pluća za udisanje zraka! Ribe koje žive u velikim dubinama su slijepe, ali zato na glavi imaju vrlo osjetljiva ticala. Neke ribe žive u slanim vodama, druge u slatkim. A ima i riba koje isključivo žive na dnu oceana.