kako_raste_drvo

Kako raste drvo

Da bi moglo rasti, drvetu je potrebna hrana, baš kao i svim živim bićima.

Kako se drvo hrani?

Drvo iz zemlje dobiva vodu i minerale. Iz zraka uzima ugljični dioksid, a zelena boja lišća drveta od energije sunčevih zraka stvara škrob, šećer i celulozu. Tako drvo obavlja svoje kemijske procese da bi moglo živjeti i rasti.

Promjer drvenastih dijelova drveta postaje sve veći, ali to nije uvijek slučaj i s korom. Često se dogada da vanjska kora puca, ugine i otpada.

Drvo ne raste samo u širinu, nego i u visinu

Na kraju svake grane ili grančice postoji skupina živih stanica. U razdobljima aktivnog razvoja, te se stanice dijele i stvaraju nove stanice.

Između središta drveta i njegove kore nalazi se tanak sloj živih stanica, sposobnih za diobu, i taj se sloj zove “kambij”. Tu se stvaraju nove stanice, a one, stvorene na unutarnjoj strani kambija, pretvaraju se u drvo. One koje se stvaraju s vanjske strane, postaju stanice kore. Na taj način, tijekom rasta, drvo povećava svoj promjer.

Nove stanice rastu, stvaraju novo lišće, kao i dodatne dijelove grane i grančice. Tako rastu grane.

Poslije odredenog vremena stanice na vrhu grana počinju sporije rasti. Zatim nove stanice postaju čvrste i ljuskaste i stvara se pupoljak. Tijekom zime ovi se pupoljci lako vide na drvetu.

U proljeće se pupoljci otvaraju ili otpadaju, i grana iznova počinje rasti

Tako vidite da drveće iz godine u godinu raste u širinu i u visinu pomoću ovog sloja kambija i pomoću aktivnih stanica na vrhovima grana.

Na poprećnom presjeku stabla vide se naizmjenični svijetli i tamni prstenovi. Ta razlika u boji nastaje zbog razlike u veličini stanica koje stvaraju drvenasti dio. Svjetliji prsteni imaju veće stanice, koje su nastale u proljeće i rano ljeto. Uski, tamni prstenovi su načinjeni od manjih stanica, gusto zbijenih, koje su se formirale koncem ljeta. Svi ovi prstenovi pokazuju količinu drveta formiranog tijekom godine. Njihov zbroj pokazuje starost drveta.