kako_se_hrane_skoljke

Kako se hrane školjke

Volite li jesti školjke? Mnogi ljudi potpuno izgube volju za jelom pri samoj pomisli na njih. I tako je svakako moralo biti tisućama godina. Nitko valjda u Europi nije dolazio na pomisao da ih jede, sve do otkrića Amerike; tek tada se saznalo da Indijanci s tekom jedu razne mekušce!

Školjke, kao i ostali mekušci, imaju mekano i sluzavo tjelešce, bez kostiju, koje je zaštićeno dvjema vapnenastim ljušturama.

Te dvije ljušture zaštićuju mekušca na taj način što njegovo tijelo zatvore kao što korice zatvaraju knjigu. Prema tomu jesu li izdužena oblika i imaju mekan zaštitni plašt ili su okrugli, zaštićeni čvrstim oklopom, mekušce dijelimo na dvije kategorije.

Mekušci mekana ili opnasta plašta žive posebnim životom u mulju, na dnu oceana. Jednostavno se utisnu u mulj jednim svojim krajem, otprilike onako kako stoje knjige složene na polici. Gornji dio tih životinja je šiljatiji. Kad im se ukloni mekani zaštitni plašt, iz njih odmah izbije dugačak “sifonasti” dio, koji jednostavno nazivamo “vrat”. Kroz taj “sifonasti” dio iz kućice mekušca izbacuje se voda kad se zbog nekog udara ili dodira mekušac uvukao unutra i zatvorio u svoju ljušturu.

Mekušci tvrdog zaštitnog oklopa su daleko veći. Obično se nalaze u vodoravnom položaju na dnu mora, ali uvijek u blizini obale, više-manje ukopani u pijesku ili mulju. Posve mladi pripadnici ove vrste mekušaca, koji se upotrebljavaju kao hrana, dobili su nadimak “bezvrati” mekušci, a maleni oblici nazivaju se ponegdje “kamenim trešnjama”.

Što školjke zapravo jedu? Njihova hrana se sastoji od najsitnijih i najprimitivnijih oblika živih bića koja se nalaze u moru. Školjke, ovisno o vrsti, uvlače te hranljive čestice iz vode u svoju plaštanu šupljinu između plaštanih članaka koji luče dvodjelnu ljušturu.

Najveća od svih školjki, tzv. divovska školjka, ima oklop čija težina može iznositi između 200 i 250 kilograma. Živi isključivo u koralnim sprudovima Indonezije.