Kako se riješiti osa i kako postupati s njima na siguran način

U Hrvatskoj postoji više vrsta osa, no ljeti velika neugodnost može postati obična osa, koja živi u velikim kolonijama. Prije ljeta, njihova je prisutnost korisna jer ubijaju uši i gusjenice kako bi nahranile vlastite ličinke.

Kolonija se raspadne krajem kolovoza, kada ose krenu u potragu za novim izvorima hrane bogate šećerom, te se hrane voćem.

Radilice (sterilne ženke) mogu ubosti i više puta ako ih se uznemiri ili razljuti. Ubodi su bolni, ali rijetko ozbiljni.

Kako postupati s osama?

Ubiti ih se može raspršivačima protiv muha, ili namamljivanjem u zamke pomoću polupunih staklenki džema ili piva, u kojima će se utopiti.

Osinjaci se mogu pronaći u udubinama poput napuštenih mišjih rupa, ili u zidovima, spremištima ili potkrovljima, ili u kutevima u kojima držite zemljane posude s cvijećem.

Na postojanje osinjaka posumnjajte ako ugledate niz osa u blizini takvih mjesta ili zbog pojave mrlja na stropu. U slučaju pojave neugodnog osinjaka u domu obratite se nekoj specijaliziranoj tvrtki za dezinsekciju koju možete pronaći u telefonskom imeniku.

Ako je potrebno, možete platiti za uništenje osinjaka, međutim, kolonija će krajem sezone ionako nestati, a tada možete zatvoriti otvore koji su omogućavali ulaz u potkrovlje ili neko drugo mjesto na kojem je osinjak nastao, te tako onemogućiti ulaz sljedeće sezone. Vanjski osinjak može se uništiti odgovarajućim kemikalijama za osinjake.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.