kako_se_rijesiti_i_kako_postupati_s_osama

Kako se riješiti osa i kako postupati s njima na siguran način

U Hrvatskoj postoji više vrsta osa, no ljeti velika neugodnost može postati obična osa, koja živi u velikim kolonijama. Prije ljeta, njihova je prisutnost korisna jer ubijaju uši i gusjenice kako bi nahranile vlastite ličinke.

Kolonija se raspadne krajem kolovoza, kada ose krenu u potragu za novim izvorima hrane bogate šećerom, te se hrane voćem.

Radilice (sterilne ženke) mogu ubosti i više puta ako ih se uznemiri ili razljuti. Ubodi su bolni, ali rijetko ozbiljni.

Kako postupati s osama?

Ubiti ih se može raspršivačima protiv muha, ili namamljivanjem u zamke pomoću polupunih staklenki džema ili piva, u kojima će se utopiti.

Osinjaci se mogu pronaći u udubinama poput napuštenih mišjih rupa, ili u zidovima, spremištima ili potkrovljima, ili u kutevima u kojima držite zemljane posude s cvijećem.

Na postojanje osinjaka posumnjajte ako ugledate niz osa u blizini takvih mjesta ili zbog pojave mrlja na stropu. U slučaju pojave neugodnog osinjaka u domu obratite se nekoj specijaliziranoj tvrtki za dezinsekciju koju možete pronaći u telefonskom imeniku.

Ako je potrebno, možete platiti za uništenje osinjaka, međutim, kolonija će krajem sezone ionako nestati, a tada možete zatvoriti otvore koji su omogućavali ulaz u potkrovlje ili neko drugo mjesto na kojem je osinjak nastao, te tako onemogućiti ulaz sljedeće sezone. Vanjski osinjak može se uništiti odgovarajućim kemikalijama za osinjake.