kako_se_sok_penje_u_stablo

Kako se sok penje u stablo

Svaki dio ljudskog tijela prima određenu količinu krvi koju pumpa srce. Kod biljaka, svaki pojedini dio prima vodu i hranu, koju nazivamo sok. Ali, drvo nema pumpe jer ono nema srca. Kako se onda sok penje u stablo?

Znanost još uvijek ne može točno razjasniti tu nepoznanicu! Postoji, razumije se, više teorija o tome, ali ni jedna od njih ne daje potpun odgovor. Znanstvenici vjeruju da više različitih sila omogućuje taj proces.

Po jednoj teoriji, ovo se postiže “osmotskim pritiskom”

Kod živih biča, tekućina i rastvorene tvari prolaze kroz membrane. To se naziva “osmoza”. Kad ove rastvorene kemikalije dođu u dodir s membranom, one na nju obavljaju pritisak.

Ukoliko u rastvoru postoji mnogo čestica, one jače pritišću membranu i prolaze kroz nju.

Minerali i voda koje koriste biljke, dolaze iz korijena

Pošto zemlja sadrži više minerala nego biljka, osmotski pritisak omogućava mineralima da prodru u biljku. Rastvoreni minerali ostaju u stanicama biljke. Voda isparava. Na taj način u biljci se voda iz zemlje stalno penje prema vrhu.

Po drugoj teoriji, sok dopire do gornjih dijelova stabla zbog isparavanja i kohezije vode

Isparavanje vode iz lišća zove se “transpiracija”. Sila što privlači i drži zajedno vodene čestice naziva se kohezija.

Transpiracija omogućava penjanje vode u biljci

Kako voda isparava iz lišća, ona stvara vakuum u stanicama koje se nalaze izravno ispod površine lista. Te stanice crpu sok iz stanica što se nalaze ispod njih, i taj proces se nastavlja sve do korijena biljke. Kohezija drži na okupu čestice vode na njihovu prolazu kroz drvo.