Znanost još uvijek ne može točno razjasniti tu nepoznanicu! Postoji, razumije se, više teorija o tome, ali ni jedna od njih ne daje potpun odgovor. Znanstvenici vjeruju da više različitih sila omogućuje taj proces.
Po jednoj teoriji, ovo se postiže “osmotskim pritiskom”
Kod živih biča, tekućina i rastvorene tvari prolaze kroz membrane. To se naziva “osmoza”. Kad ove rastvorene kemikalije dođu u dodir s membranom, one na nju obavljaju pritisak.
Ukoliko u rastvoru postoji mnogo čestica, one jače pritišću membranu i prolaze kroz nju.
Minerali i voda koje koriste biljke, dolaze iz korijena
Pošto zemlja sadrži više minerala nego biljka, osmotski pritisak omogućava mineralima da prodru u biljku. Rastvoreni minerali ostaju u stanicama biljke. Voda isparava. Na taj način u biljci se voda iz zemlje stalno penje prema vrhu.
Po drugoj teoriji, sok dopire do gornjih dijelova stabla zbog isparavanja i kohezije vode
Isparavanje vode iz lišća zove se “transpiracija”. Sila što privlači i drži zajedno vodene čestice naziva se kohezija.
Transpiracija omogućava penjanje vode u biljci
Kako voda isparava iz lišća, ona stvara vakuum u stanicama koje se nalaze izravno ispod površine lista. Te stanice crpu sok iz stanica što se nalaze ispod njih, i taj proces se nastavlja sve do korijena biljke. Kohezija drži na okupu čestice vode na njihovu prolazu kroz drvo.