Kako tlo odrzavati vlaznim i bez korova - MALCIRANJE

Kako tlo održavati vlažnim i bez korova – MALČIRANJE

U vrućim i suhim vremenskim prilikama tlo treba malčirati – prekriti ga slojem trule tvari biljnoga podrijetla – kako bi ostalo vlažno. Na taj način male ne samo da usporava isparavanje, već i održava ujednačenu temperaturu korijena biljke, dok daljnjim truljenjem osigurava biljci hranjive tvari i guši rast korova.

Male se može sastojati od KOMPOSTA, treseta, gnojiva, istrule slame ili piljevine, lišća ili mljevene kore drveta. Prije malčiranja uvijek treba dobro zaliti suho tlo. Nikada nemojte malčirati hladno ili zamrznuto tlo.

1. U proljeće ili početkom ljeta nanesite sloj malča debeo 50 – 75 mm iznad korijenja stabala, GRMOVA i zeljastih biljaka. Male ne bi smio dodirivati stabljike biljaka i nemojte malčirati jednogodišnje sadnice dok se posve ne razviju.

Grah mahunar i grašak mogu se malčirati 15 mm debelim slojem vlažnog treseta, pregorenog lišća ili vrtnog KOMPOSTA.

Crna polietilenska folija dobar je malč za plodonosne biljke kao što su grmolike RAJČICE i jagode jer se tako sprječava polijeganje plodova na tlo.

2. Prije nego što položite foliju, rasporedite sredstvo protiv puževa. Rubove folije prekrijte zemljom kako bi ostala na mjestu.

3. Treset prije uporabe valja natopiti, a kad se za malčiranje upotrebljava slama, treba je poprskati dušičnim gnojivom – oko 50 do 70 g po četvornome metru. Na taj način nadoknadit će se gubitak dušika uzrokovan truljenjem slame. Krajem vegetacijske sezone, zaštihajte malč u tlo.