uzimanje_reznica_biljaka_razmnozavanje_biljaka_grebenicarenje_i_margotiranje

Uzimanje reznica biljaka | Razmnožavanje biljaka | Grebeničarenje i margotiranje

Reznica je jednostavno dio biljke. Vršna reznica uzima se s vrha izrasle mladice bez cvijeta dok je stabljika mekana ili pol utvrda (u ljeto).

Panjska reznica uzima se kada je stabljika tvrda (u jesen). Oštrim nožem ravno odrežite stabljiku, odmah ispod lista i otkinite donje listove reznice. Tom prilikom ćete možda moći povući i “petu” ili komad kore starog drveća. Umočite reznicu u prašak za razvoj korijenja i posadite je u vlažan kompost (za sijanje sjemena) s tankim gornjim slojem pijeska. Omotajte cvjetnjak prozirnom plastičnom vrećicom i ostavite ga na toplom i sjenovitom mjestu mjesec dana ili duže. Reznice tvrde stabljike sporo puštaju korijenje i mogu se presaditi u vanjsku gredicu rijekom cijele vegetativne sezone. Malom alatkom odgrnite nešto komposta s jedne strane kako biste mogli provjeriti je li se korijenje razvilo. Ako jest, stavite cvjetnjak na svjetlo bez plastične vrećice i redovito ga zalijevajte ili, ako je riječ o reznici tvrde stabljike, presadite je na njezino trajno mjesto. Mlade mekane vršne reznice mnogih biljaka, kao što su metvice i bršljani, također će pustiti korijenje u maloj staklenci ili boci ispunjenoj vodom iz slavine. Kad se zakorijene, zasadite ih u kompost za sadnju sjemena.
Afričke ljubice i gloksinije su biljke s debelim i dlakavim listovima koje se mogu uzgojiti pomoću Usnih reznica. Otkinite zdrav mladi list sa stabljikom, umočite kraj u prašak za razvoj korijenja pa zasadite na isti način kao i vršnu reznicu. Sam list ne smije dodirivati kompost. Kako biste razmnožili carsku begoniju i Begoniu metallicu, otkinite velik list i zarežite ga s donje strane na nekoliko mjesta gdje se križaju glavne žile. Stavite list izrezanom stranom okrenutom prema dolje na površinu vlažne tresetne mahovine u cvjetnjaku i pritisnite ga s nekoliko oblutaka. Cvjetnjak prekrijte prozirnom plastičnom vrećicom i držite ga na toplu mjestu. Kad se pojave sićušne biljčice, skinite plastičnu vrećicu, a cvjetnjak ostavite na toplom i sjenovitom mjestu otprilike četiri tjedna.

Grebeničarenje

Stabljike biljaka kao što su jagode, karanfili u rubnim gredicama, pavitina i ostale penjačice, magnolije i rododendroni pustit će korijenje ondje gdje dotaknu zemlju. Kako biste biljku sa savitljivim stabljikama razmnožili grebnicama, savijte jednu stabljiku do zemlje, napravite mali rez na najnižem dijelu stabljike tik ispod pupa i otkinite okolne listove. Na rez nanesite hormonski prasak za razvoj korijenja i zakopajte ga na dubinu od 25 – 50 mm. Pričvrstite ga ili pritisnite u zemlju i dobro zalijte. Nakon otprilike šest tjedana razvit će se korijenje. Novu se biljku tada može odvojiti od roditeljske biljke i presaditi.

Margotiranje

Ova vrsta vegetativnog razmnožavanja može se primijeniti na grane koje su prekrute ili previsoke da bi se mogle poleči na zemlju – na primjer, gumijevci (Ficus) se mogu razmnožavati tako u travnju. Napravite kosi rez odmah ispod pupa ili peteljke lista i 150 – 300 mm ispod vegetativnog vrška. Raskolite rez šibicom. Na ranu nanesite hormonski prašak za razvoj korijenja i oko toga omotajte prozirnu plastičnu vrećicu i zavežite je pri dnu. Vrećicu ispunite vlažnom tresetnom mahovinom i povežite je na vrhu. Kada se korijenje pojavi, nakon otprilike deset tjedana, odrežite mladicu tik ispod korijenja. Mladu biljku zasadite u odgovarajuću vrstu komposta.