kako-koristiti-glutamin-kako-hr

Kako pravilno konzumirati glutamin? | Konzumiranje glutamina

Glutamin je aminokiselina koju tijelo proizvodi i koja se nalazi u hrani. Ona je gradivni blok proteina i ključna komponenta imunološkog sustava, te ima posebnu ulogu u zdravlju crijeva. Vaše tijelo prirodno proizvodi ovu aminokiselinu, a također se nalazi u mnogim namirnicama. Ipak, možda niste sigurni trebate li dodatni glutamin iz dodataka za optimalno zdravlje. Ovaj članak objašnjava zašto je glutamin važan, te raspravlja o prednostima i sigurnosti dodataka glutamina.

Dok se L-glutamin koristi za stvaranje proteina i obavljanje drugih funkcija, D-glutamin je relativno nevažan u živim organizmima. L-glutamin se može prirodno proizvoditi u vašem tijelu. Zapravo, to je najobilnija aminokiselina u krvi i drugim tjelesnim tekućinama. Međutim, postoje trenuci kada su potrebe vašeg tijela za glutaminom veće od njegove sposobnosti da ga proizvodi. Stoga se smatra uvjetno esencijalnom aminokiselinom, što znači da je potrebno dobiti je iz prehrane pod određenim uvjetima, poput ozljede ili bolesti.

Glutamin u prehrani

Gotovo svaka hrana koja sadrži proteine također sadrži određenu količinu glutamina, ali ta količina može varirati. Namirnice životinjskog podrijetla su dobar izvor zbog visokog udjela proteina. Osiguravanje dovoljne količine proteina u vašoj prehrani može osigurati i dovoljno glutamina.

Jaja: 4,4% (0,6 g na 100 g jaja)
Govedina: 4,8% (1,2 g na 100 g govedine)
Mlijeko bez masnoće: 8,1% (0,3 g na 100 g mlijeka)
Tofu: 9,1% (0,6 g na 100 g tofua)

Utjecaj na rast mišića i sportske performanse

Zbog svoje uloge kao građevinskog bloka proteina, neki znanstvenici su testirali hoće li uzimanje glutamina kao dodatka poboljšati prirast mišića ili sportske performanse. Postoji malo podrške za korištenje dodataka glutamina u svrhu povećanja mišićne mase ili jačine. Međutim, mogu smanjiti umor ili smanjiti bolove u mišićima tijekom i nakon vježbanja.

kako-koristiti-Glutamin-kako-hr

Pravilna konzumacija glutamina i nuspojave

S obzirom da je glutamin aminokiselina koja se prirodno proizvodi u tijelu i nalazi u mnogim namirnicama, ne postoji zabrinutost da može biti štetan u normalnim količinama. Procijenjeno je da tipična prehrana može sadržavati od 3 do 6 grama dnevno, iako ta količina može varirati ovisno o vrstama i količinama konzumirane hrane.
Studije o dodacima glutamina koristile su različite doze, krećući se od otprilike 5 grama dnevno do visokih doza od otprilike 45 grama dnevno tijekom šest tjedana.

Iako nisu prijavljene negativne nuspojave s ovom visokom dozom, specifično se nisu proučavali pokazatelji sigurnosti u krvi.
Druge studije izvještavaju o minimalnim problemima sa sigurnošću u vezi s kratkoročnom suplementacijom do 14 grama dnevno. Sveukupno se vjeruje da je kratkoročna upotreba dodataka vjerojatno sigurna. Međutim, neki znanstvenici su izrazili zabrinutost glede njihove dugotrajne uporabe.
Dodavanje glutamina redovitoj prehrani može uzrokovati različite promjene u načinu apsorpcije i procesuiranja aminokiselina u tijelu. Ipak, dugoročni učinci tih promjena su nepoznati.
Moguće je da dodaci glutamina možda neće imati iste učinke ako konzumirate prehranu temeljenu na životinjskim bjelančevinama, u usporedbi s prehranom temeljenom na biljkama s nižim udjelom bjelančevina. Ako pratite prehranu temeljenu na biljkama s niskim udjelom glutamina, možda ćete moći konzumirati dodatke dok još uvijek primate normalnu dnevnu količinu. Ako odlučite uzeti dodatak glutamina, vjerojatno je najbolje započeti s konzervativnom dozom od otprilike 5 grama dnevno.