kako_se_igra_badminton_pravila_badmintona

Kako se igra badminton | Pravila badmintona

Badminton je igra koja se igra reketom i “lopticom”, koja ima perjanicu oko pluta. Tu brzu i žustru igru, kad se znalački igra, 1860-ih igrali su vojni časnici u Indiji, a ime je dobila po posjedu vojvode od Beauforta u Cotsvvoldu, Badminton, gdje se igra prvi put igrala u Engleskoj 1870-ih.

Izdržljivost i brzi refleksi prednost su kod izvedbe čitavog niza udaraca koji se u igri koriste, od silovitog gornjeg smeša u suprotan kut protivničkog polja pa do laganog udarca jedva prebačenog preko visoke mreže. Igralište može biti u dvorani ili vani, no obično je u dvorani kako vjetar ili propuh ne bi utjecali na let lagane loptice.

Igralište za badminton

Mjere igrališta iznose 13,4 x 6,1 m, a pod je obično drven ili od umjetnog materijala. Označeno je 38 mm bijelim linijama čija se širina računa kao dio igrališta. Mreža duboka 762 mm čvrsto je nategnuta preko sredine na visini od 1,35 m na stupcima i 1,52 m na sredini. Čvrsto napet reket teži oko 90 — 150 g, a loptica je napravljena od kožom prekrivenog pluta i guščjeg perja ili sintetičkih materijala.

Kako odabrati igrača na servisu

Dva igrača se natječu u igri singlova, a dva para u igri parova. Igrači bacanjem novčića određuju tko će servirati te čije su strane. Igrač na servisu počinje od svog desnog polja za servis, a zatim naizmjence s lijevog i desnog. U igri singlova, igrač koji servira uvijek počinje iz svog desnog polja kad je njegov rezultat paran, a iz lijevog polja kad je rezultat neparan.

Igrač koji servira mora imati obje noge mirne i njima dodirivati tlo unutar svojega polja za servis te servirati pružajući ruku ispod razine ramena i udarajući ispod loptice.

Servis je dijagonalan i loptica mora preletjeti mrežu te ući iza primateljeve kratke servis linije, no unutar zadnje i bočnih linija. Servis je dobar čak i ako loptica tijekom leta dirne vrh mreže, ali ako je pogrešan, protivnik preuzima servis. Ako je servis dobar, loptica se mora udariti natrag preko mreže u polje servera prije nego što dodirne do.

Brza izmjena udaraca nastavlja se sve dok jedan od igrača promaši lopticu, izbaci lopticu iz polja, njome pogodi mrežu ili napravi prijestup tako da:
  • udari lopticu prije nego što preleti mrežu
  • udari dvaput prilikom udarca
  • dodirne lopticu bilo čim drugim osim reketom
  • dodirne mrežu tijekom brze izmjene udaraca
  • omete protivnika

Ako igrač na servisu izgubi, servis preuzima protivnik, a ako primatelj izgubi, bod i ponovni servis pripadaju onome tko je servirao. Samo igrač na servisu može osvajati bodove, ali ako primatelj pobijedi u brzoj izmjeni udaraca, on preuzima servis. Igra se do 15 bodova ili, u ženskim singlovima, do 11. Meč se igra u tri gema.

U parovima se koristi puba širina igrališta. Jedan od para na servisu servira prvi, a servis  prelazi protivničkom paru ako izgube prvu brzu izmjenu udaraca. Ali nakon toga, svaki par ima dva servisa: kad par na servisu izgubi brzu izmjenu udaraca, servis preuzima partner. Tek kad izgube i drugu brzu izmjenu udaraca, servis ide protivničkom paru.

Vrste udaraca u badmintonu

Glavni udarci u gornji i donj lob, smeš, drop te backhand i forchand drive.

Prilikom smeširanja, lopticu treba udariti na što većoj visini, udarivši je tako da poleti prema dolje preko mreže. Backhand i forehand drive, koji lete tik iznad mreže, udaraju se ravno ili dijagonalno u protivničko polje. Drop može biti spor i pasti blizu mreže ili brz, proletjeti tik uz mrežu i pasti blizu servis linije.