Kako se pripremiti za ronjenje na dah / freediving

Ronioc na dah nije Superman već obična osoba posvećen ovom sportu kako bi iskusio senzaciju mira i ljepote jedinstvenog za ovaj sport. Ipak iako je ovaj sport za svakoga zahtijeva odličnu psihofizičku spremu.

1. Potvrdite svoje psihofizičko stanje

Za razliku od svih sportova koje ste do sada isprobali, ovaj sport se umjesto na zemlji odvija u vodi pa prema tome svaki rizik koji se tiče okoline ili pojedinca je mnogo veći radi drugačije okoline. Iz tog razloga potvrda vašeg psihofizičkog zdravlja je potrebna prije nego se upustite u ovaj sport.

2. Glavna pravila:

Nedostatak dobrog treninga je najčešći uzrok nezgoda ronioca na dah. To znači da ste npr. stavili previše olova ili možda puno pušite i pijete ili jednostavno niste psihički i fizički spremni te shodno tome povećavate rizik i ugrožavate svoj život. S druge strane, ronioc koji je u dobroj fizičkoj kondiciji je isto tako sigurniji. Kako bi za vrijeme ronjenja bili oslobođeni svih napetosti u svoju dnevnu rutinu primjenite slijedeće korake:

· Dobro se naspavajte i nemojte pušiti niti piti alkohol noć prije urona
· Nemojte jesti barem 4h prije urona
· Primjenite vježbe disanja neposredno prije urona kako bi izbacili CO2 iz tijela i produžili boravak pod vodom

3. Kardiovaskularni trening:

Voda je oko 800 puta gušća nego zrak pružajući tako otpor tijelu, umarajući ga u isto vrijeme. Plivanje zahtijeva snagu i energiju. Dobar ronioc u svoje „suhe“ treninge osim redovnih vježbi disanja, definitivno mora primjeniti jednu od slijedećih vježbi:

· Biciklizam
· Trčanje
· Aerobik
· Fitness ili gimnastika