kako-se-pripremiti-za-ronjenje-ronjenje-na-dah

Kako se pripremiti za ronjenje na dah | Freediving

Ronioci na dah nisu superjunaci, već obični pojedinci predani ovom sportu kako bi doživjeli senzaciju mira i ljepote jedinstvenu za ovu aktivnost. Iako je slobodno ronjenje na dah dostupno svima, neophodna je izvrsna psihofizička priprema kako bi se postiglo sigurno i ugodno iskustvo.

Slobodno ronjenje na dah je fascinantna aktivnost koja omogućava pojedincima da istraže morski svijet pod vodom bez korištenja ronilačke opreme. No, prije nego se upustite u ovaj uzbudljiv sport, ključno je osigurati svoje psihofizičko zdravlje i slijediti određene smjernice koje će vam omogućiti siguran i ugodan uron. Inspirirani osnovnim principima slobodnog ronjenja, istražujemo kako se pripremiti za ovu aktivnost i koje su ključne tehnike za siguran uron.

Priprema psihofizičkog stanja za slobodno ronjenje

Medicinska potvrda

Za razliku od svih sportova koje ste do sada isprobali, ovaj sport se umjesto na zemlji odvija u vodi pa prema tome svaki rizik koji se tiče okoline ili pojedinca je mnogo veći radi drugačije okoline.Od izuzetne je važnosti potvrditi svoje psihofizičko zdravlje prije nego se upustite u ovu aktivnost. Obratite se svom liječniku i osigurajte da nema prepreka za vaše sudjelovanje u slobodnom ronjenju.

Ključna pravila i sigurnosni koraci

Priprema tijela

Nedostatak dobrog treninga je najčešći uzrok nezgoda ronioca na dah. To znači da ste npr. stavili previše olova ili možda puno pušite i pijete ili jednostavno niste psihički i fizički spremni te shodno tome povećavate rizik i ugrožavate svoj život. S druge strane, ronioc koji je u dobroj fizičkoj kondiciji je isto tako sigurniji. Kako bi za vrijeme ronjenja bili oslobođeni svih napetosti u svoju dnevnu rutinu primjenite slijedeće korake:

  1. Osigurajte dovoljno sna i izbjegavajte pušenje i alkohol noć prije urona.
  2. Ne jedite najmanje 4 sata prije urona kako biste izbjegli nelagodu pod vodom.
  3. Primijenite vježbe disanja kako biste eliminirali višak CO2 iz tijela i produljili vrijeme provedeno pod vodom.

Fizička priprema za slobodno ronjenje

Kardiovaskularni trening

Voda je oko 800 puta gušća nego zrak pružajući tako otpor tijelu, umarajući ga u isto vrijeme, što znači da slobodno ronjenje zahtijeva snagu i izdržljivost. Plivanje zahtijeva snagu i energiju. Fizička priprema igra ključnu ulogu u sigurnom i ugodnom uronu. Dobar ronioc u svoje „suhe“ treninge osim redovnih vježbi disanja, definitivno mora integrirati sljedeće aktivnosti u svoj trening:

  • biciklizam: učvrstite noge i poboljšajte kardiovaskularnu izdržljivost.
  • trčanje: radite na izdržljivosti i snazi cijelog tijela.
  • aerobik: poboljšajte cirkulaciju i kardiovaskularno zdravlje.
  • fitness ili gimnastika: jačajte mišiće i poboljšavajte svoju tjelesnu kondiciju.

Zaključak

Slobodno ronjenje na dah može biti ispunjavajuće iskustvo, ali samo ako se pravilno pripremite i slijedite sigurnosne smjernice. Važno je osigurati svoje psihofizičko zdravlje prije urona te primijeniti pravila koja će vam omogućiti siguran boravak pod vodom. Kroz odgovarajuću pripremu tijela, osigurat ćete sebi ugodno i bezbrižno iskustvo slobodnog ronjenja na dah.

Ana Janušić