motivacija za vježbanje

Kako stvoriti i zadržati motivaciju za redovitim vježbanjem

Upisali ste se na fitness, jogu, pilates i to je sjajno. Još samo morate smisliti kako da na treninge redovito i idete. Pokušajte uz pomoć sedam načina koje predlažemo i održite motivaciju za vježbanjem na nivou.

Upis na fitness, jogu ili pilates je sjajan potez za vaše zdravlje, ali održavanje redovitih treninga može biti izazov. Uz pomoć ovih 7 savjeta, motivacija će vam biti lakša, a treninzi će postati ugodan dio rutine.

1. Spoznajte prednosti vježbanja:

Razumijevanje benefita vježbanja je ključno za jaču motivaciju. Zapitajte se: želite li izgubiti suvišne kilograme, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres, dobiti više energije…? Vizualizirajte te ciljeve i pustite da vas oni motiviraju. Motivacija za vježbanje sama će doći, ako znamo za što se trudimo. Kad bi vam netko rekao da ćete dobiti milijun eura ako ujutro prošećete pola sata, prošetali biste, zar ne? Rezultati vježbanja ne vide se odmah, zato treba ustrajati!

2. Napišite osobne razloge:

Uzmite papir i olovku te napišite sve što vas motivira da vježbate. Bilo da se radi o boljem zdravlju, samopouzdanju ili lijepom tijelu, ova lista će vam biti podsjetnik na “zašto” i pomagati vam u trenucima kada vam motivacija ponestane. Kad vas uhvati “kriza”, samo pročitajte popis.

3. Pronađite partnera za vježbanje:

Druženje s osobom koja dijeli vaše ciljeve može značajno pojačati motivaciju. Vježbajte s prijateljem, partnerom ili članom obitelji. Dogovorite se za redovite termine i budite jedni drugima podrška. Istraživanja pokazuju da se bolje motiviramo ako vježbamo u društvu. Dogovorite se svaki dan u isto vrijeme, pa sigurno nećete razočarati osobu koja vas čeka.

4. Započnite dan aktivno:

Jutarnje razgibavanje ili kratka vježba pokreću metabolizam i poboljšavaju raspoloženje tijekom dana.Ljudi koji vježbaju svako jutro bolje će se osjećati tijekom dana. Nemojte se bojati jednostavnih aktivnosti poput šetnje ili trčanja.

5. Postavite sebi izazov:

Prijavite se na natjecanje, maraton ili turnir. Postavljanje ambicioznih, ali realnih ciljeva dodatno će vas motivirati i potaknuti na napredak. Bit ćete iznenađeni vašom izdržljivošću, a naprijed će vas gurati i želja za pobjedom. Nemojte se uplašiti; ohrabrite se, mnogi su uspjeli, zašto ne biste i vi!

6. Nagradite se:

Svaki put kad vježbate, odvojite dio novca na stranu, sami odredite koliko. Na kraju mjeseca, ako ste ustrajali, priuštite si nešto što želite, a inače si ne biste kupili.

7. Vodite dnevnik vježbanja:

Pratite svoje napretke zapisujući kada i koliko ste vježbali. To će vam dati dodatnu motivaciju i pomoći da ostanete na putu prema cilju. Učinite si vježbe ugodnima! Ako hodate, slušajte omiljenu glazbu na. Ako vježbate u kući, radite to pred televizorom. Nemojte shvaćati vježbanje kao žrtvu, već kao sat vremena korisno provedenog.

Dodatni savjeti:

  • Pronađite aktivnost koja vas zaista veseli. Vježbanje ne mora biti dosada!
  • Pustite glazbu koja vas inspirira tijekom treninga.
  • Vježbajte u prirodi ako je to moguće.
  • Ne uspoređujte se s drugima. Usredotočite se na svoj napredak.
  • Ne budite previše strogi prema sebi. Dopuštite sebi da ponekad preskočite trening bez osjećaja krivnje.
  • Zapamtite, najvažnije je ustrajati!

Uz ove savjete i malo truda, vježbanje će postati ugodan dio vašeg života, a vi ćete se osjećati zdravije i sretnije.

Ana Janušić