kampiranje

Kako se opremiti za godišnji odmor u prirodi i kampiranje

Započnite s čvrstom predodžbom o tome kakav kamperski godišnji odmor želite provesti i prilagodite planove prema vrsti prijevoznog sredstva koje ćete koristiti. Vožnja automobilom dopustit će vam više slobode u odabiru onoga što ćete ponijeti — na primjer, veliki šator, sklopive krevete i stolove te sportsku opremu. Ali ako idete na PUTOVANJE S NAPRTNJAČOM ili na BICIKLISTIČKU TURU, odaberite samo one stvari koje ćete moći nositi na duge udaljenosti bez ikakve nelagode. Neki kamperi vole unaprijed rezervirati mjesta. Odlučite li se ne rezervirati mjesto, sjetite se da se mnogi obalni i planinski kampovi ljeti brzo popune.

Oprema za kampiranje

ŠATORI mogu biti od običnih improviziranih BIVAKA ZA LOGOROVANJE do kamp-prikolica koje vučete automobilom. No mora biti nepropustan za vodu, imati dobro prozračivanje, mora biti jednostavan za podizanje te dobro pričvršćen zbog jakog vjetra.

Šator s ugrađenom podlogom odlična je prednost. Bilo da je šator nov ili star, provjerite ga prije odlaska na put – ako je moguće, podignite ga u vrtu kako biste provjerili jesu li sve šipke i klinovi na broju te je li šator igdje poderan. Ako se nepropusnost šatora pogoršala, to se može popraviti aerosolnim sprejem koji možete nabaviti u trgovinama opremom za kampiranje.

Ako pješačite, ponesite samo lagane VREĆE ZA SPAVANJE i podlogu od pjenaste gume kao izolator od hladnoće. Ali ako se vozite, vjerojatno ćete imati mjesta za lagane krevete za kampiranje ili ZRAČNE MADRACE na napuhavanje. Za kuhanje vani, kuhala na plinsku bocu su lagana i bez mirisa.

Kuhala na komprimirani parafin su jeftinija i bolje funkcioniraju od plinskih za hladnog i vlažnog vremena. No imaju malo neugodan miris i mogu biti opasna ako ih se nehotično sruši. Kuhala na benzin mogu se nabaviti za motorizirane kamp-prikolice. Namjeravate li kuhati u šatoru, ponesite sklopivi stol za kuhanje sa štitnicima protiv propuha i prolijevanja.

Tava za prženje srednje veličine i posuda od 1,7 litara trebale bi biti dovoljne za osnovne potrebe kuhanja. Za svakog kampera ponesite po nož, vilicu, žlicu i plastičnu posudu za juhu te šalicu. Nemojte zaboraviti ponijeti otvarač za konzerve i boce te džepnu svjetiljku s rezervnim baterijama. Ponesite vodu u plastičnim bocama ili sklopivi držač za vodu koji stane u naprtnjaču.

Izvan službenih kampova, vjerojatno će vam trebati alat, kao što je lagana lopata za raščišćavanje terena i kopanje. U specijaliziranim trgovinama prodaje se alat za kampiranje koji uključuje i lopatu i pilu.

 

ODJEĆA

Morate ponijeti nešto za kišu i kapu kao zaštitu od sunca i kiše. Ponesite čvrste cipele ili čizme za nošenje po vani i pješačenje te lagane cipele koje će vam biti suhe za boravak u šatoru i oko njega.

U KAMPU

Planirajte dolazak najmanje jedan sat prije mraka kako biste vidjeli podići šator. Ako to nije službeni kamp, zatražite dopuštenje seljaka ili vlasnika zemlje prije no što podignete šator. Odaberite zaklonjeno mjesto, ali ne izravno ispod stabala. Provjerite nije li tlo takva sastava da se po kiši pretvori u kaljužu ili da bude preplavljeno. Najbolje je ravno, dobro drenirano mjesto. Visoka trava znak je vlage i hladnoće, a gusto grmlje ili stajaća voda privlače insekte.

Izbjegavajte polja na kojima su tragovi nedavna boravka stoke. Podignite šator tako da ulaz bude okrenut od vjetra. Ako vam je potreban nužnik, iskopajte ga podalje od šatora i niz vjetar, po mogućnosti na mjestu zaklonjenu grmljem. Neka bude najmanje 1 m dubok, a iskopanu zemlju ostavite u blizini kako biste ga malo zatrpali svaki put nakon uporabe. Prije no što krenete dalje, zatrpajte ga do kraja i vratite iskopanu travu. Nedaleko od nužnika iskopajte jamu za masnu vodu, a na dno stavite kamenje kako bi voda bolje otjecala. Prije no što odete, zatrpajte jamu.

Za kuhanje izvan šatora, raščistite ložište tako da bude na goloj zemlji, a svu raščišćenu zemlju ostavite kako biste kasnije mjesto ponovno njome prekrili. Ložište postavite niz vjetar od šatora, ali podalje od nužnika, te na sigurnoj udaljenosti od šatora. Svu vodu prokuhajte ili upotrijebite tablete za pročišćavanje vode koje možete nabaviti u ljekarnama. Odredite pravilo da se mokra ili blatna odjeća ne unose u šator.

Djeca i kampiranje

Mnoga djeca vole kampirati – čak dojenčad i tek prohodali mališani — ali morate planirati aktivnosti prema njihovim potrebama. Nemojte, na primjer, ići na duge ili teške pješačke izlete. Djeci će biti potrebna rezervna odjeća jer se više zaprljaju od odraslih. Jednako tako valja ponijeti knjige, igračke ili igre koje će ih zabaviti. Starija djeca uživat će u vlastitu šatoru. To im daje osjećaj samostalnosti, dok će vama priuštiti malo privatnosti.