kako_izjednaciti_tlak_u_uhu_kod_ronjenja_na_dah_kakohr

Problemi s izjednačavanjem pritiska pri slobodnom ronjenju na dah? Naučite tehniku

Ako čitate ovaj članak, možda imate poteškoća s izjednačavanjem pritiska tijekom prvog tečaja ronjenja i ronjenja na dah općenito.

Svrha ovog članka

Ovdje ćemo razmotriti osnovne principe izjednačavanja pritiska u slobodnom ronjenju kako bismo postigli ugodan osjećaj u uhu. Ovo su preporučene vježbe prikupljene iz različitih izvora i osobnih iskustava, a ne smiju se shvatiti kao jedini način za izjednačavanje pritiska.

Kako izjednačavanje pritiska u slobodnom ronjenju funkcionira

Naše tijelo, iako uglavnom sastavljeno od vode, sadrži zračne šupljine. Kako dubina raste, tako raste i pritisak. Moramo dodati zrak u te šupljine kako bismo izjednačili pritisak i spriječili ozljede. Zračne šupljine koje trebamo izjednačiti su uši, sinusi, maska i pluća.

Izjednačavanje ušiju

Najčešća tehnika izjednačavanja pritiska koju koriste početnici je Valsalva manevra. Jednostavno stisnete nos i pušete da stvorite pritisak iz pluća. Ako to pokušate, obično ćete osjetiti klik u ušima.

Savjeti i vježbe za izjednačavanje pritiska

Ako imate problema s izjednačavanjem pritiska, isprobajte sljedeće savjete i vježbe kod kuće:

  • Istežite i zagrijavajte svoje Eustahijeve cijevi: Prije svakog zarona, sjednite i opustite tijelo, pređite desnom rukom preko glave dok ne možete uhvatiti lijevu stranu. Zatim, vrlo nježno povucite ruku prema dolje na desnu stranu, kao da istežete vrat oko 5 do 10 sekundi.
  • Dopustite prostor vašim cijevima pomoću mobilnosti: Učinite to pomicanjem čeljusti naprijed i natrag; i s lijeva na desno. Izmjenjujte te pokrete ili pokušajte klimati čeljusti i gutati. Također zijevajte, često zijevajte.
  • Razvijajte elastičnost vaših cijevi: Kao i svako drugo tkivo u našem tijelu, Eustahijeve cijevi bolje rade kada se koriste, pa prvo pokušajte zapamtiti ili koristiti bilješke po kući kako biste se podsjetili da često izjednačavate pritisak, čak i ako ne ronite!

Frenzel tehnika (LINK)

Za one koji žele ići dublje, Frenzel manevra je optimalna tehnika. Umjesto korištenja zraka iz pluća, koristi se zrak iz usta i grla pomoću stražnjeg dijela jezika.

Zaključak

Izjednačavanje pritiska u slobodnom ronjenju nije problem ako znate tehniku koja vam odgovara i redovito vježbate. Ako vam je potrebna dodatna obuka, možete se prijaviti na tečajeve za personaliziranu pomoć.