Alergija na mačju dlaku | Kako se nositi s alergijom na mačke

Djeca izložena visokim razinama mačjeg alergena u prve dvije godine života imaju veći rizik za alergije na životinje u starijoj dobi, pokazali su rezultati najnovijeg njemačkog istraživanja. Međutim, čini se da rizik od senzibilizacije u šestoj godini života nestaje.

Ovo je istraživanje pokazalo da izbjegavanje izlaganja mačkama u vlastitom domu može biti dovoljno da neku djecu zaštiti od razvijanja alergije, tvrdi Joachim Heinrich iz GSF-a, Nacionalnog istraživačkog centra za okoliš i zdravlje u Nürnbergu.

Neka su istraživanja pokazivala da posjedovanje ljubimaca u ranom djetinjstvu povećava rizik od razvijanja alergija na mačke, dok su drugi otkrili da posjedovanje mačaka zapravo štiti do alergija na mačke.

S obzirom da su se istraživanja usmjeravala samo na jedno razdoblje života, Heinrich i njegova istraživačka ekipa su pratili skupinu od 2166 djece od rođenja do šeste godine. Kada su djeca imala tri mjeseca znanstvenici su sakupili uzorke prašine iz njihovog doma.

Rezultati istraživanja

U dobi od dvije do šest godina djeci je analizirana krv i opet su sakupljani uzorci prašine. Što je bila veća razina mačjeg alergena u kućnoj prašini kada su djeca imala tri mjeseca vjerojatnije je bilo da će djeca razviti senzibilizaciju na alergen do druge godine života.

Senzibilizacija na alergene ne znači da će dijete postati alergično iako ukazuje da postoji povećani rizik. Do šeste godine života, znanstvenici nisu utvrdili nikakvu vezu između izlaganja alergenima u djetinjstvu i senzibilizacije na alergene ili prisutnost bilo kakvog tipa alergičnih simptoma ili bolesti.

Heinrich i njegova ekipa otkrili su da ukupno izlaganje mačkama tijekom nekog vremena, bilo da se radi o mački u kući bilo da je to česti kontakt s mačkama izvan kuće, povećava vjerojatnost senzibilizacije među djecom do šeste godine života.