Biološki sat u muškaraca | Kako otkucava biološki sat kod muškaraca

Istraživanja su pokazala da buduće majke nisu jedine koje trebaju brinuti o godinama kada će se odlučiti na majčinstvo. Isto pravilo, kažu znanstvenici, trebalo bi se primijeniti i na muškarce.

Stariji muškarac i puno mlađa žena nije neuobičajena pojava. U starije doba takva je praksa bila popularna posebno među kraljevima, a u novije doba među holivudskim zvijezdama. Najnovije istraživanje pokazuje da i muškarci imaju biološki sat koji neumoljivo otkucava. Analizirajući više od 33 tisuće djece u Americi, znanstvenici su dokazali da djeca starijih očeva imaju manji kvocijent inteligencije.

Promjene u sastavu DNA

Istraživanja su potvrdila da biološki sat važi i za muškarce i on počinje ubrzano otkucavati nakon navršene 35. godine života.
To je vrijeme kada počinju ubrzanije promjene stanja DNK u stanicama sperme.

Te promjene, koje vremenom mogu izazvati oštećenja u sastavu DNK, se pogoršavaju iz dana u dan i na kraju postaju takva da mogu uzrokovati sterilitet.
 
Rezultati istraživanja suprotni su od uobičajenog i rasprostranjenog uvjerenja da su muškarci, za razliku od žena, sposobni za očinstvo i u poodmaklim godinama života.

Istraživanje postavlja pitanje

Da li činjenica da muškarci u četrdesetim godinama života imaju višestruko veću količinu sperme nego dvadesetogodišnjaci ima utjecaja na fertilitet i na oplodnju ženskog jajašca kao i da li ta "erupcija" spermatozoida može uzrokovati eventualne genetske probleme za buduću bebu?

Urolozi smatraju da se na takvo pitanje može potvrdno odgovoriti. Pa tako budućim očevima savjetuju da ne odgađaju očinstvo, a mlade bračne parove pozivaju da ne odugovlače sa prinovama. Ali, to nikako ne znači da se muškarcima starijim od četrdeset godina savjetuje da prestanu raditi na svom očinstvu.