Biološki sat u muškaraca | Kako otkucava biološki sat kod muškaraca

Istraživanja su pokazala da buduće majke nisu jedine koje trebaju brinuti o godinama kada će se odlučiti na majčinstvo. Isto pravilo, kažu znanstvenici, trebalo bi se primijeniti i na muškarce.

Stariji muškarac i puno mlađa žena nije neuobičajena pojava. U starije doba takva je praksa bila popularna posebno među kraljevima, a u novije doba među holivudskim zvijezdama. Najnovije istraživanje pokazuje da i muškarci imaju biološki sat koji neumoljivo otkucava. Analizirajući više od 33 tisuće djece u Americi, znanstvenici su dokazali da djeca starijih očeva imaju manji kvocijent inteligencije.

Promjene u sastavu DNA

Istraživanja su potvrdila da biološki sat važi i za muškarce i on počinje ubrzano otkucavati nakon navršene 35. godine života.
To je vrijeme kada počinju ubrzanije promjene stanja DNK u stanicama sperme.

Te promjene, koje vremenom mogu izazvati oštećenja u sastavu DNK, se pogoršavaju iz dana u dan i na kraju postaju takva da mogu uzrokovati sterilitet.
 
Rezultati istraživanja suprotni su od uobičajenog i rasprostranjenog uvjerenja da su muškarci, za razliku od žena, sposobni za očinstvo i u poodmaklim godinama života.

Istraživanje postavlja pitanje

Da li činjenica da muškarci u četrdesetim godinama života imaju višestruko veću količinu sperme nego dvadesetogodišnjaci ima utjecaja na fertilitet i na oplodnju ženskog jajašca kao i da li ta "erupcija" spermatozoida može uzrokovati eventualne genetske probleme za buduću bebu?

Urolozi smatraju da se na takvo pitanje može potvrdno odgovoriti. Pa tako budućim očevima savjetuju da ne odgađaju očinstvo, a mlade bračne parove pozivaju da ne odugovlače sa prinovama. Ali, to nikako ne znači da se muškarcima starijim od četrdeset godina savjetuje da prestanu raditi na svom očinstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.