Bučine sjemenke su zdrave namirnice | Kako konzumiranje bučinih sjemenki utječe na vaše zdravlje

BUČA, BUNDEVA, tikva, narančasta, crvena, žuta ili zelena pravi je simbol hladnih dana i vitalnosti. Njeno sočno meso i sjemenke čuvaju mnoge dobrobiti: smanjuju masnoću u krvi, jačaju imunitet i živce, bogat su izvor vitamina i minerala i čiste otrove iz crijeva

Bučine sjemenke

Buča sadrži najviše kalija, fosfora, željeza i mangana od minerala, a pravi je rudnik vitamina C, koji je posebno bitan u borbi protiv prehlade i gripe. Bučine sjemenke sadrže mnoge masne esencijalne kiseline i selen, mineral od ključne važnosti za prostatu.

Poznato je više od 800 vrsta bundeve, a one su popularne i u Hrvatskoj. U okolici Požege čak postoji oko 350 vrsta buče! "Istraživanja pokazuju da se pravilnom prehranom mogu ublažiti i spriječiti čak 70-90 posto bolesti želuca i crijeva koje su izazvane prehranom. Buča je sigurno jedna od najvažnijih namirnica koja ima ulogu u zdravlju probavnog sustava.

Suvremena prehrana je siromašna vlaknima, a bučom postižemo optimalizaciju unosa vlakana i uz to obilje drugih nutritivnih komponenti. Ona osigurava unos potrebnih tvari ali i pospješuje oslobađanje od toksičnih.