Englesko boćanje | Kako igrati igru vještine i procjene

Drevna igra “boćanje” razvila se u Engleskoj u dvije verzije – boćanje na ravnom travnjaku ili boćanje na izbočenom travnjaku.

Boćanje na ravnom travnjaku 

Igra se na ravnom travnjaku ili tratini obično kvadratnog oblika veličine 36,6 — 40,3 m podijeljenog na šest polja koja se nazivaju staze. Travnjak je okružen plitkim jarkom. Cilj igre je da svaki igrač dobaci kuglu bliže bulinu, maloj bijeloj kugli, od svog protivnika. Bulin baca igrač na strani koja počinje prva. Boćanje započinje s podloge i bulin se mora izbaciti na udaljenost od najmanje 22,8 m. Pojedinačno ili u parovima, svaki igrač baca 4 kugle, a ako igraju po četvorica, bacaju svaki po dvije kugle. U pojedinačnoj igri pobjednik je prvi igrač koji osvoji 21 bod. U igri parova ili u četvero, pobjeđuje ona strana koja vodi nakon 21 igre, ili takozvanih "bacanja". Pri svakom bacanju igrač ili tim s kuglom najbližom bulinu dobiva bod za svaku kuglu koja je bliža bulinu od protivnikove najbliže kugle. Pobjednik jednog bacanja izbacuje bulin u sljedećem bacanju.
 
Kugle imaju promjer od 120 mm do 130 mm i, iako često napravljene od drveta i po tome nazvane "drvene kugle", mogu biti napravljene i od umjetnih materijala ili od tvrde gume. Blago su spljoštene na jednoj strani vanjske površine, što ih čini zakrivljenima u koso pa se drvena kugla ne kotrlja ravnom, već zakrivljenom putanjom. Potrebna je velika vještina u procjeni putanje kojom se drvena kugla treba kotrljati i snage kojom ju treba baciti, uzimajući u obzir njezinu zakrivljenost i karakteristike travnjaka. Stupanj krivulje nastale zbog zakrivljenosti ovisi o brzini kojom je drvena kugla bačena. Što se drvena kugla sporije kreće prema naprijed, veći je utjecaj zakrivljenosti kugle. Igrač baca drvenu kuglu tako što barem jednom nogom stoji na gumenoj podlozi ili prelazi preko nje, a kuglu mora baciti najmanje 13,7 m kako bi ostala u igri. Ako ne, proglašava se "nevažećom kuglom" i odlaže se na klupu. Ako kugla dodirne bulin, obilježava se kredom i dobiva ime "dirnuta kugla". Kugla ostaje u igri čak i ako se otkotrlja u jarak. Sve kugle, osim "dirnutih kugli", koje završe u jarku, proglašavaju se nevažećim kuglama. Čak i ako se vrate ponovno na travnjak 
 

Boćanje na izbočenom travnjaku

Ovdje se možda čak radi o zahtjevnijim boćarskim vještinama, no ovaj se način boćanja igra na travnjaku koji je povišen u sredini za 200 mm do 460 mm. Njegova površina je također nepravilna, što predstavlja još jednu zapreku pored središnje izbočine. Cilj igre je isti kao i kod boćanja na travnjaku s varijacijama u pravilima i češće se igra na sjeveru Engleske nego na jugu.