Fotografiranje biljnog i životinjskog svijeta | Kako snimiti bliske fotografije biljaka i životinja

Za uspješno fotografiranje cvijeća i životinja potrebna vam je 35 mm jednooka refleksna kamera. Svaki od objekata zahtijeva različite tehnike, objektive i pribor.

Sitno cvijeće i kukci mogu se fotografirati u krupnom planu tako da objekt na fotografiji izgleda prirodne veličine.Makrofotografija je fotografija na kojoj objekt izgleda nešto veći nego u prirodnoj veličini.
 

Cvijeće u krupnom planu 

Za ovakve fotografije možete upotrijebiti poseban objektiv za krupni plan ili međuprsten koji se stavlja između normalnoga objektiva i tijela kamere. Međuprsten povećava udaljenost između filma i objektiva i čak može dati veće uvećanje od objektiva za krupni plan. Objekt u krupnom planu također možete fotografirati makroobjektivom. Sjenilo objektiva potrebno je upotrebljavati kad fotografirate vani uz jaku sunčevu svjetlost, a tronožac će pomoći umiriti kameru i omogućiti bolju kompoziciju. Upotrebom žicanog okidača kamera se neće ni stresti kad se okine dugme okidača. Usmjerite žarište na dijelove objekta za koje želite da budu izoštreni — područje dubinske oštrine je jako ograničeno kad izoštravate objekte na vrlo maloj udaljenosti. Kako biste povećali područje dubinske oštrine, upotrijebite mali otvor zaslona (fl 1 do £22). Ako ima dovoljno svjetlosti, također upotrijebite film spore ekspozicije (ISO 25 do 125). Mala udaljenost previše naglašava svaki pomak biljke — kako snimka ne bi bila mutna, fotografirati trebate u vrijeme kad nema vjetra. Ako puše lagani povjetarac, zavežite cvijet za štap ili napravite zaklon od vjetra upotrijebivši štapove i tkaninu ili kartonske ploče. Kad se sunce nalazi iza objekta, latice i listovi imat će proziran efekt, dok bočno osvjetljenje daje oštrije definirane teksture. Postavite bijeli karton kako bi se svjetlo odbijalo prema zasjenjenim dijelovima. Kako biste ublažili prejako sunce, na okvir rastegnite tanku bijelu tkaninu i postavite iznad objekta. Maknite neželjene objekte ili one koji ometaju fotografiju — kao što je kamenje, otpale grančice ili visoka trava — a nalaze se blizu fotografiranog objekta. Želite li ubrati cvijeće kako biste ga fotografirali u zatvorenome prostoru, odaberite samo najuobičajenije vrste cvijeća kako ne biste uništavali samoniklo cvijeće ili izgazili okolinu.
 

Fotografiranje životinja 

Većina divljih životinja lako se preplaši. Krećite se tiho i polako kako ih ne biste prestrašili i rastjerali. Nosite odjeću zagasite boje i zamaskirajte sjajnu površinu svoje opreme matiranom trakom ili tkaninom. Životinje će najvjerojatnije biti mirne dok se hrane, stoga potražite njihova uobičajena hranilišta, odnosno mjesta gdje se gnijezde ptice — ali nemojte dirati gnijezdo ili okolni pokrov. Možda ćete moći privući ptice ako im ostavite nešto hrane. Potražite prirodni zaklon s dobrim pogledom ili se sakrijte u svojem automobilu ili u maskirnom šatoru. Vjerojatno ćete satima morati ostati nepomični i tihi ili se vraćati dan za danom dok se vaša "meta" ne navikne na vašu prisutnost. Kako biste "približili" objekte s veće udaljenosti, potreban vam je zum objektiv ili teleobjektiv od 200 do 400 mm. Teleobjektivi su jako osjetljivi na trešnju kamere i imaju jako ograničeno područje dubinske oštrine — stoga stabilizirajte kameru na tronošcu i pažljivo izoštrite željeni objekt. Pokušajte predvidjeti kretnje životinje i izoštrite mjesto prema kojemu će se najvjerojatnije pomaknuti. Upotrijebite film brze ekspozicije (ISO 400 do 1000) i velike brzine zatvarača (ne sporije od 1/250 dijela sekunde).