Hrčci, zamorci i skočimiši | Briga o nekim omiljenim kućnim ljubimcima

Djeca vole pitome i druželjubive kućne ljubimce, a roditelji pak vole kućne ljubimce koje je lako hraniti i održavati – hrčci, zamorci i skočimiši udovoljavaju zahtjevima obiju strana.

Hrčci 

Ova mala stvorenja su čista, gotovo nemaju nikakva mirisa i idealni su za držanje u zatvorenom. Međutim, agresivni su dok se ne naviknu na svog vlasnika i uvijek su agresivni prema pripadnicima iste vrste pa ih zato treba držati odvojeno. Najbolje je kupiti odrasloga, pitomoga hrčka ili mladoga hrčka kojega možete pripitomiti. Grubo postupanje prema nervoznome mladome hrčku uvijek će završiti oštrim ugrizom pa ga je najbolje navikavati na dodir kad ga hranite. Hrčci spremaju nešto hrane u vrećice na obrazima kako bi je kasnije pojeli i dok je zaokupljen spremanjem hrane u vrećice, možete ga prstom pogladiti po leđima. Svaki put ga sve više dodirujte dok vam ne dopusti da ga primite nakon jela. Kavez za hrčka treba biti velik najmanje 600 mm s 300 mm, i napravljen od tvrdoga drveta, teške plastike ili metala — u protivnome hrčak će ga brzo progristi. Prekrijte prednju ili gornju stranu gustom mrežicom, a dno kaveza prekrijte običnim papirom (nikako novinskim!) ili debelim slojem piljevine. Hrčci obično na istome mjestu u svome kavezu vrše nuždu pa zato postavite malu metalnu pliticu s piljevinom i čistite je svaki dan. Uklonite staru spremljenu hranu dva puta tjedno, a papir ili piljevinu promijenite jedanput tjedno.
 
Hrana se treba sastojati od mješavine zobenih, pšeničnih i suncokretovih sjemenki ili možete kupiti paketiće hrane u trgovinama za kućne ljubimce. Uz to im treba davati zelenu salatu, kupus, korjenasto povrće, kao što je mrkva, repa ili švedska repa, ili im povremeno možete dati komadiće jabuke. Uvijek trebaju imati dovoljno vode za piće. Nabavite komadić slatkoga drveta, kao što je jabuka, lijeska ili vrba kako bi hrčak mogao nešto glodati. Hrčci su noćne životinje i vrlo su osjetljivi na razlike u temperaturi. Trebate ih držati u prostoriji s postojanom temperaturom od 18°C podalje od propuha. Kavez mora biti izvan dosega mačaka ili pasa i ne u blizini prozora ili radijatora. Pobrinite se da imaju mekan ležaj od prirodnih vlakana. Sijeno nije prikladno jer im može ozlijediti vrećice na obrazima. Ako se s njim pravilno postupa, hrčak može doživjeti i više od dvije godine.
 

Zamorci 

Zamorac, ili morsko prasence, može se držati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, no izbor je obično uvjetovan prostorom: kavez za par zamoraca treba biti 1000 mm sa 600 mm i visine 600 mm. Mrežica na prednjoj strani kaveza treba biti 25 mm ili 13 mm, a ako je na otvorenom, odozgo treba biti pokriven bitumeniziranom tkaninom. Kavez treba imati kutiju površine od oko 250 mm četvornih, visoku 150 mm kao mjesto za spavanje koje treba biti podstavljeno mekan im sijenom. Prekrijte pod kaveza piljevinom ili tresetom. Mijenjajte sijeno i podlogu na podu najmanje jedanput tjedno. Hranite zamorce mješavinom žitarica uz dodatak zelene hrane. Neophodno im je davati vitamin C svaki dan. Komadić slatkoga drveta, kao što je jabuka, lijeska ili vrba, dobro će im doći za glodanje. Uvijek trebaju imati svježu vodu za piće.
 

Skočimiši 

Ova pustinjska stvorenja, nešto manja od štakora, lako je održavati jer ne grizu kad su uplašeni, kao na primjer hrčci. Mogu se hraniti jednakom hranom kao i hrčci, ali s manje suncokretovog sjemena. Dodajte nešto zelene salate, klica, mrkve ili tvrdoga voća, kao što je jabuka. Skočimiši vrlo malo piju, ali trebaju uvijek imati vode na raspolaganju. Skočimiši kopaju rupe u zemlji i najbolje ih je držati u velikom terariju ispunjenom s tri četvrtine ilovaste zemlje ili mekanog treseta. Zemlju mijenjajte oko tri puta godišnje. Neki njihovi tuneli prolazit će blizu stakla tako da se njihove podzemne aktivnosti, baš kao i nadzemne, mogu vidjeti. Skočimiši su osjedjivi na dugotrajne visoke temperature, stoga nemojte ostavljati kavez na izravnom suncu. Jako su znatiželjni i možete ih pustiti iz kaveza, no držite ih na oku. Skočimiši se brzo razmnožavaju, pa ako ne želite imati par za razmnožavanje, zamolite prodavača u trgovini kućnih ljubimaca neka dobro obrati pozornost na spol životinjica.