Igre za Noć vještica | Gnjurenje za jabukama, utrke na metlama i kostimiranje

Gnjurenje za jabukama ili hvatanje jabuka ustima na vrhu je top ljestvice omiljenih igara na dječjim zabavama povodom Noći vještica. Stavite puno jabuka u veliku bačvu ili zdjelu punu vode, ali ispod toga najprije položite plastičnu foliju kako biste zaštitili pod. Neka »gnjurci« stanu pokraj bačve, odnosno kleknu pokraj zdjele. S rukama na leđima igrači moraju zagristi u jabuku i izvaditi je iz vode.

Možete organizirati igru za skupinu djece tako da se svi istovremeno natječu, a pobjeđuje onaj tko prvi izvadi jabuku, ili se mogu natjecati jedan po jedan uz mjerenje vremena. U tom slučaju pobjednik je ono dijete koje u najkraćem roku izvadi jabuku. U sušoj inačici igre, tankim konopcem privežite peteljke jabuka i objesite plodove na dovratak. S rukama na leđima djeca pokušavaju zagristi neuhvatljivo voće koje slobodno visi.
 

Ubojstvo u tami 

Ovo je zanimljiva igra ako zabavljate stariju djecu. Podijelite komadiće papira — na jednome neka bude ispisano »detektiv«, na drugome »ubojica«, a preostali neka ostanu prazni. Detektiv mora izići iz prostorije, a ostali ne smiju reći jedni drugima što piše na njihovu papiru. Ugasite svjetlo. U tami, ubojica vreba i hvata žrtvu za vrat, žrtva krikne i pada na pod. Tada se svjetlo upali, a detektiv se vrati i postavlja pitanja dok ne otkrije ubojicu. Ubojica smije lagati, ali svi ostali moraju govoriti istinu. Detektiv mora zaključiti tko je ubojica na temelju odgovora koji se odnose na mjesto i vrijeme događaja.
 

Strašna štafeta 

Prilagodite štafetnu utrku jesenskom »strašljivom« blagdanu – na primjer, pokušajte sa štafetnom utrkom vještica. Podijelite djecu u ekipe. Svako dijete redom mora otrčati do kraja sobe ili vrta i natrag jašući pri tome na medi, a zatim predati među drugom članu svoje ekipe. Pobjeđuje ekipa koja prva završi utrku.
 

Kostimiranje 

Još jedan važan sastavni dio Noći vještica jest kostimiranje i maskiranje. Uzmite nekoliko starih ručnika, zavjesa, stolnjaka, plahti ili stare odjeće i napravite zastrašujuće ili smiješne kostime. Isto tako možete kupiti nebijeljeni muslin, pust, najlonsku mrežu ili platnenu podstavu pa obojiti materijal u boju koju želite. Upotrijebite laganu ljepenku omotanu aluminijskom folijom kako bi poslužila za oklop i ukrasite je temperama ili akrilnim bojama. Da biste izradili masku, morate je najprije skicirati na komadu novinskoga papira. Izrežite skicu kako biste napravili uzorak, a potom prema uzorku izrežite masku iz kartona. Ukrasite masku temperama, šljokicama, svjetlucavim ili krep-papirom. Pričvrstite masku elastičnom vrpcom kako bi mogla stajati. Šminka daje konačni izgled. Uzmite žensku ili kazališnu šminku. Ako upotrebljavate kazališnu šminku, najprije nanesite sloj obične blage kreme za lice, utrljajte je u kožu, a tek onda nanesite šminku. Uzmite olovku za obrve kako biste nacrtali bradu, brkove ili zaliske. Kako biste »posijedili« kosu, posipajte je brašnom ili talkom. Možete izgledati ćelavo ako navučete plivačku kapu obojenu u boju djela. Izrežite rupe za uši. Ako želite, dodajte nekoliko pramenova kose tako što ćete provući nekoliko niti konca zavezanih na krajevima kroz rupice probušene na kapi.