Kako jaja održati svježima | Kako pripremiti i naknadno oprati ostatke jaja s posuđa

Na svakoj kutiji s jajima otisnut je pečat s datumom pakiranja. Jaja spremljena u hladnoj smočnici trebala bi ostati svježa dva tjedna. U hladnjaku ih možete čuvati do 8 tjedana. Jaja izvadite iz hladnjaka najmanje 45 minuta prije pripremanja.

Čuvajte ih odvojeno u poklopljenim pretincima hladnjaka. Zumanca mogu ostati u hladnjaku do četiri dana ako ih prelijete vodom ili mlijekom, a bjelanca do sedam dana.
 

Provjera svježine 

Stavite li svježe jaje u hladnu vodu, ono će potonuti i sjesti na dno, dok će manje svježe jaje potonuti, ali ostati u uspravnom položaju. Pluta li jaje, prošao mu je rok trajanja i vjerojatno je pokvareno.
 

Kuhana jaja 

Veći kraj jajeta probušite običnom iglom ili iglom za bušenje jaja. Tijekom kuhanja zrak u većem dijelu jajeta će se raširiti i izaći kroz rupicu na ljusci, a ljuska neće puknuti. Ako ljuska ipak popuca, ulijte malko octa u vodu. Izađe li bjelance, dodajte čajnu žličicu soli.  posudu ulijte dovoljno hladne vode da prekrije jaja, ostavite vodu neka proključa, a zatim smanjite na laganu vatru kako jaja ne bi bila pretvrda. Čim izvadite jaje iz vode, stražnjom stranom žlice razbijte vrh jajeta kako se ne bi nastavilo kuhati u vlastitoj toplini. Tvrdo kuhano jaje treba uroniti u hladnu vodu da se brzo ohladi. Da biste ogulili tvrdo kuhano jaje, razbijte ga po sredini i razdvojite polovice ljuske.
 

Pečena jaja »na oko« 

U tavu ulijte otprilike žlicu ulja za svako jaje i zagrijte na srednje jakoj vatri. Također možete upotrijebiti maslac, ulje, masnu slaninu, mast ili kombinaciju pojedinih vrsta masnoće. Jedno po jedno jaje razbijte u šalicu i svako izlijte na vruće ulje. Pecite i žlicom ih prelijevajte vrućim uljem dok se bjelance ne stvrdne.
 

Poširana jaja 

Plitku posudu napunite vodom do pola i dodajte čajnu žličicu octa ili prstohvat soli. Neka voda zavrije. Razbijte jedno po jedno jaje u šalicu. Vodu promiješajte kako bi se stvorio vrtlog i lagano u njega izlijte jaje. Kuhajte dok se bjelance ne stvrdne. Izvadite rupičavom žlicom. U posebnoj posudi za poširanje jaja, jaja se više kuhaju na pari nego što se poširaju u zasebnim odjeljcima što vise iznad kipuće vode koja bi trebala prekriti donji dio posude do pola. Odjeljke premažite maslacem, u svaki odjeljak razbijte po jedno jaje, zatvorite poklopac i kuhajte jaja oko dvije minute ili dok se bjelance ne stvrdne.
 

Kajgana 

U posudu razbijte po dva jaja za svaku osobu. Na svako jaje dodajte po žlicu mlijeka, umutite i začinite po ukusu. Na srednje jakoj vatri u tavi s debljim dnom rastopite oko 15 g maslaca za svako jaje, a zatim dodajte umućena jaja. Neprestano miješajte dok se jaja ne zgusnu i ne postanu kremasta. Poslužite odmah jer će se u protivnom jaja nastaviti pržiti u tavi i stvrdnuti. 
 

Pranje posuda 

Mlakom vodom očistite skrutnute ostatke jaja. Vruća voda će ih samo stvrdnuti, pa će ih biti još teže odstraniti.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.