Kako kuhati u ekspresnom loncu | Kako najbolje iskoristiti ekspres-lonac

Pod utjecajem tlaka, temperatura ključanja vode u čvrsto zatvorenoj posudi može se znatno povećati. Ekspres lonci – velike posude s hermetički zatvorenim poklopcima — upotrebljavaju ovaj princip rada kako bi se hrana skuhala za upola kraće vrijeme od uobičajenog.

Kada upotrebljavati ekspres-lonac

Ekspres-lonci se mogu upotrebljavati za kuhanje bilo koje vrste hrane koja bi se inače pirjala, kuhala u vodi ili na pari, kao što su juhe i temeljci, mahunarke, deserti kuhani na pari, perad te veliki komadi mesa. Međutim, nisu prikladni za kuhanje osjetljivijih vrsta hrane kao što je riba. Možete kuhati i više od jedne vrste hrane istovremeno u odvojenim žičanim košarama unutar lonca.
 

Kako upotrebljavati ekspres-lonac

Stavite hranu u lonac s preporučenom količinom tekućine — nikada manje od 285 ml — i zatim zatvorite poklopac. Stavite na jaku vatru sve dok para ne počne ujednačeno izlaziti kroz pisak. Na pisku podesite pritisak. Kad lonac počne glasno piskati, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri do kraja vremena kuhanja. Vremena kuhanja navedena su u knjižici recepata proizvođača. Morate smanjiti tlak prije no što odvojite poklopac i otvorite lonac. Stavite lonac u hladnu vodu ili pustite hladnu vodu neka teče preko poklopca.
 

Sigurnosni ventil

Ako igla gumenog sigurnosnog ventila pukne tijekom kuhanja, sklonite lonac s vatre kako bi para prestala izlaziti. Provjerite pisak za paru i očistite ga ako je potrebno. Zatim ponovno namjestite čep pritisnuvši iglu natrag na njezino mjesto.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.