Kako liječiti osipe | Kako otkriti što ih uzrokuje i kako ih liječiti

Postoje tri glavne vrste osipa: oni koji zahvaćaju čitavo tijelo popraćeni drugim simptomima, kao što su kašalj ili vrućica; oni koji zahvaćaju čitavo tijelo, ali nisu popraćeni drugim simptomima; te oni koji zahvaćaju samo jedan dio tijela.

Osipi po čitavome tijelu 

Ako je osip popraćen drugim simptomima, vjerojatno se radi o simptomima zaraze, kao što je rubeola, ospice ili vodene kozice – češće se javljaju kod djece. Potražite savjet liječnika. Možda će vam samo savjetovati liječenje zaraze mirovanjem, uzimanjem puno tekućine i lijekova protiv bolova.
 

Alergijski osipi

Osipi koji nisu popraćeni drugim simptomima obično nastaju zbog alergija. Također ih mogu uzrokovati sunčane opekline ili ekcem. Otkrijte (ako je potrebno metodom eliminacije) što uzrokuje osip i to nastojte izbjegavati. Ako je to propisani lijek, posavjetujte se s liječnikom. Također potražite savjet liječnika ako je osip ozbiljan ili dugotrajan ili uzrokovan tvarima kojima dolazite u dodir na poslu.
 

Djelomični osipi 

Zahvaćeni dio tijela obično odaje uzrok – obično i impetigo i herpes ili groznica kod osipa na licu, atletsko stopalo i ekcem.