Kako napraviti betonski blok | Prikladna zamjena za opeku

Standardni betonski blokovi šest puta su veći od opeka, tako da ih možete polagati skoro šest puta brže — ali s jednakom pozornošću kao i kod zidanja opekom.

Upotrijebite ih za izgradnju zida ili pregradne stijene isključivo od betonskih blokova ili u kombinaciji s opekama. Izrađuju se različitih težina, gustoće, oblika i veličina lijevanjem betonskih agregata u kalupe.
 

Obični blokovi 

Često ih nazivaju troska blokovi i najbolji su odabir za opću uporabu. Prave se od laganog agregata cementnog klinkera iz industrijskih peći, podnose pribijanje čavala i zavrtnjeva (šarafa) i lako se režu. Upotrijebite ovu vrstu blokova za unutarnje konstrukcije kao što su pregradni zidovi ili unutarnja strana šupljih zidova. Nominalna veličina je 450 x 225 mm, a stvarna je 440 x 215 mm s rasponom debljine od 50 do 220 mm.
 

Ukrasni zidni blokovi 

Betonski blokovi napravljeni od drobljenog kamenog agregata kako bi oponašali prirodni kamen mogu se upotrijebiti za vanjske zidove na isti način kao i opeke. Izrađuju se u više veličina i obično su veći od opeka.
 

Rešetkasti blokovi  

Među najpopularnijim lijevanim betonskim blokovima su rupičavi blokovi ili blokovi s otvorima -upotrijebite ih za izgradnju rešetkastih zidova. Njihova najčešća veličina iznosi 300 x 100 mm, a ima ih raznih ukrasnih uzoraka. Kod nekih blokova postoji zaseban oblik na svakom bloku, neki oblikuju uzorak tek kada su postavljeni zajedno s drugima, a neki imaju oblikovane obrise. Rešetkasti blokovi ne vežu se kao opeke, već se postavljaju u niz tako da tvore uzorak koji se neprestano ponavlja. Inače, način polaganja uglavnom je jednak kao i kod zidanja opekom, ali upotrijebite jaču žbuku. Zid koji se zida od rešetkastih blokova potrebno je poduprijeti zidnim polustupovima na svaka 3 m.