Kako napraviti cvjetne gredice | Vrt pun boja od proljeća do jeseni

Cvjetne gredice mogu sadržavati jednogodišnje (rušeljke, lobelije, nemezije) ili dvogodišnje biljke (šeboje, turske karanfile), kratkotrajnice ili nježne trajnice (dalije, begonije), ili čak grmolike (fuksije) — no slične u njihovoj namjeni

Sade se u vrtne gredice samo radi svoje bogate cvatnje. Uzgojene su drugdje u rasadnim posudama ili rasadnicima, a nakon cvatnje vade se kako bi napravile mjesta za biljke koje kasnije cvatu. Jednogodišnje i dvogodišnje biljke idu u kompost, dok trajnice i grmolike biljke mogu prezimiti u staklenicima ili šupama sve dok ne dođe vrijeme za ponovnu sadnju vani. Sustavnom sadnjom cvjetnih gredica, čije vrijeme cvatnje slijedi jedno za drugim, možete održati vrt šarenim od proljeća do jesenjih mrazeva.
 
Možete i sami uzgojiti cvijeće za cvjetne gredice iz sjemena. Ako imate mjesta u gredici, možete posijati otporne jednogodišnje biljke koje cvjetaju ljeti, uključujući razlićke, kokotiće, makove te neke sorte matiola izravno na njihova mjesta gdje će cvjetati od ožujka do svibnja. Manje otporno cvijeće, kao što su zijevalice, lobelije i kadulja, mogu se posijati u stakleniku ili hladnoj lijehi u ožujku te presaditi van u većini krajeva od svibnja. Ono cvate od lipnja do listopada.
 
Mnogim je ljudima jednostavnije kupiti već uzgojeno cvijeće za gredice iz rasadnika. To može biti nešto skuplje nego da ih sami uzgojite iz sjemena, ali to ne izgleda tako kad se u obzir uzmu cijena komposta i možda grijanja staklenika. U rasadnicima možete kupiti nasade u redovima (obično između tri do osam biljaka) ili u kutijama koje sadrže i do 50 sadnica.
 

Proljetna parada 

U jesen zasađeni jaglaci i sunovrati u mnogim krajevima cvjetaju tijekom ožujka. U travnju im se pridružuju jastučci, šeboji, maćuhice i vrtne ljubice te potočnice sa svojim izrazito plavim cvjetovima. Svibanj i lipanj donose cvjetove crnjike, sniješka i lunarije. Tijekom svibnja i lipnja proljetne cvjetne gredice mogu se zamijeniti ili nadopuniti onima koje cvjetaju cijeloga ljeta. Matiole, godecije, kokotići, različci i rušeljke cvjetaju od lipnja. Petunije, cinije, dalije, neveni, čupavčice i fuksije cvjetaju od srpnja pa sve do listopada ako se zadrži toplo vrijeme. Neke vrste krizantema u lončanicama mogu preživjeti blage mrazove koji uništavaju ostale cvjetne nasade, tako da svojom bojom mogu dodatno obogatiti jesenje šarenilo.
 

Kupovina i sadnja 

Ako kupujete cvijeće za cvjetne gredice uzgojeno u rasadnicima, unaprijed isplanirajte svoje želje tako da ne kupite previše. Tražite niže biljke punijeg lišća, a ne one izrasle dugih stabljika. Zaobiđite biljke s požutjelim lišćem. Posadite biljke što prije. Ako već morate čekati prije sadnje, držite ih na zaklonjenu i dobro osvijetljenu mjestu te ih održavajte vlažnima. Posadite ih za oblačna vremena ili predvečer kako ne bi klonule na podnevnom suncu. Pažljivo i razdvojite biljke prstima i stavite ih u zemiju, u ravnini s osnovicom glavne stabljike ili malo iznad nje. Dobro ih zalijte odmah nakon sadnje te uvečer za suhih dana.