Kako naviknuti dijete na obavljanje nužde | Kada i kako započeti s učenjem

Strpljivost, upornost i malo znanja o dječjoj psihologiji potrebni su pri poučavanju malog djeteta da nuždu obavlja na noćnoj posudi ili zahodu.

Najbolji način za uvođenje "kahlice" jest kad je dijete dovoljno staro da shvati njezinu svrhu — nema potrebe pokušati prije no što je dijete sposobno za učenje, a postavljanje bebe na tutu odmah nakon hranjenja samo iskorištava prirodni refleks. U dobi od dvije do dvije i po, dijete počinje razvijati zanimanje za učenje, te zadobivati kontrolu nad tjelesnim funkcijama. Najbolji način poučavanja jest pohvala svaki put kad dijete uspješno upotrijebi tutu, dok neuspjehe ne treba komentirati.
 
Mogu proći dani i tjedni prije no što učenje uspije: ne budite nestrpljivi i ustrajte s opisanom metodom. Djeca koja su izložena prevelikoj prisili obično ne uspijevaju i naučiti kontrolirati tjelesne funkcije. Ako nakon nekog vremena dijete ne pokaže znakove napretka, prestanite s navikavanjem na mjesec dana, a zatim ponovno pokušajte. Izbjegavajte grdnju, ismijavanje ili potkupljivanje slatkišima — to će prije pogoršati nego poboljšati stvari. Većina djece bit će čista do treće godine i suha noću do treće i po.