Crni čaj
Listovi se fermentiraju nakon berbe i proizvode arome tipične za svako područje – bogat i sladni Assam, nježni i grozdu sličan Darjeeling, lagan, ali snažan Ceylon. Većina vrsta su mješavine iz različitih područja, uglavnom u Indiji, Šri Lanki (Cejlon) i istočnoj Africi. Nazivi Orange Pekoe, Pekoe i Pekoe Souchong označavaju veličinu listova, od većih prema manjima. Kako se smanjuju, ispred njih se dodaju riječi Broke, Fannings i Dusts. Pekoe tips ima listiće od izdanaka vrhova, od kojih se pravi najfiniji čaj. English Breakfast Tea mješavina je čajeva iz Šri Lanke (Cejlona) i Assama koji daju aromu i snagu. Earl Grey je mješavina kineskih čajeva aromatizirana bergamotinim uljem. Indijski i cejlonski čajevi obično se poslužuju s mlijekom; kineski čajevi — delikatnijega okusa — poslužuju se bez ičega ili s limunom. Među kineskim čajevima poznati su Keemun, Ching Wo i Lapsang Souchong.
Zeleni čaj
Listovi nisu fermentirani i daju čaj blijede boje i blagog okusa. Većina zelenih čajeva dolazi iz Kine i Japana. Među njima su Hoo Choiu i Gunpoiuder.
Oolong čaj Listovi se djelomično fermentiraju, a njihov je okus između crnih i zelenih čajeva. Oolong čaj dolazi iz Kine i Tajvana. Za formoški (tajvanski) Oolong kažu da je jedan od najboljih — a i najskupljih — čajeva na I svijetu.
Kako pripremiti čaj
Zagrijte čajnik vrućom vodom, zatim je izlijte. Za čaj srednje jačine, u čajnik stavite jednu vrhom punu čajnu žličicu (ili jednu čajnu žličicu) po osobi i još jednu za čajnik. U lončiću zakuhajte vodu i izlijte je na čaj. Ne stavljajte previše vode — procijenite prema količini čaja i veličini čajnika. Promiješajte čaj i ostavite ga da stoji pet minuta – ili dvije do tri minute ako je to zeleni čaj, koji se brže priprema. Ne ostavljajte čaj da stoji dulje od nekoliko minuta jer će se "prekuhati" i imati gorak okus. Ocijedite čaj u šalice. Ponovno napunite lončić vrućom vodom za još napitka — no okus neće biti toliko dobar. Pohranite čaj na suhom mjestu daleko od izravne svjetlosti, i u posudama koje ne propuštaju zrak tako da čaj zadrži svoj okus.