Kako odabrati čaj | Biranje čajne mješavine i kuhanje savršenog čaja

Sve vrste crnih i zelenih čajeva potječu od jedne vrste zimzelenog grma, Camelia sinensis. Razlike u aromi ovise o tipu tla, nadmorskoj visini i klimi području na kojemu se uzgaja te načinu proizvodnje. Različiti tipovi čaja proizvode se miješanjem čajeva iz različitih krajeva ili dodavanjem cvijeća prirodnih voćnih ulja tijekom obrade.

Crni čaj 

Listovi se fermentiraju nakon berbe i proizvode arome tipične za svako područje – bogat i sladni Assam, nježni i grozdu sličan Darjeeling, lagan, ali snažan Ceylon. Većina vrsta su mješavine iz različitih područja, uglavnom u Indiji, Šri Lanki (Cejlon) i istočnoj Africi. Nazivi Orange Pekoe, Pekoe i Pekoe Souchong označavaju veličinu listova, od većih prema manjima. Kako se smanjuju, ispred njih se dodaju riječi Broke, Fannings i Dusts. Pekoe tips ima listiće od izdanaka vrhova, od kojih se pravi najfiniji čaj. English Breakfast Tea mješavina je čajeva iz Šri Lanke (Cejlona) i Assama koji daju aromu i snagu. Earl Grey je mješavina kineskih čajeva aromatizirana bergamotinim uljem. Indijski i cejlonski čajevi obično se poslužuju s mlijekom; kineski čajevi — delikatnijega okusa — poslužuju se bez ičega ili s limunom. Među kineskim čajevima poznati su Keemun, Ching Wo i Lapsang Souchong.
 
 

Zeleni čaj 

Listovi nisu fermentirani i daju čaj blijede boje i blagog okusa. Većina zelenih čajeva dolazi iz Kine i Japana. Među njima su Hoo Choiu i Gunpoiuder.
Oolong čaj Listovi se djelomično fermentiraju, a njihov je okus između crnih i zelenih čajeva. Oolong čaj dolazi iz Kine i Tajvana. Za formoški (tajvanski) Oolong kažu da je jedan od najboljih — a i najskupljih — čajeva na I svijetu.
 

Kako pripremiti čaj 

Zagrijte čajnik vrućom vodom, zatim je izlijte. Za čaj srednje jačine, u čajnik stavite jednu vrhom punu čajnu žličicu (ili jednu čajnu žličicu) po osobi i još jednu za čajnik. U lončiću zakuhajte vodu i izlijte je na čaj. Ne stavljajte previše vode — procijenite prema količini čaja i veličini čajnika. Promiješajte čaj i ostavite ga da stoji pet minuta – ili dvije do tri minute ako je to zeleni čaj, koji se brže priprema. Ne ostavljajte čaj da stoji dulje od nekoliko minuta jer će se "prekuhati" i imati gorak okus. Ocijedite čaj u šalice. Ponovno napunite lončić vrućom vodom za još napitka — no okus neće biti toliko dobar. Pohranite čaj na suhom mjestu daleko od izravne svjetlosti, i u posudama koje ne propuštaju zrak tako da čaj zadrži svoj okus.