Kako odabrati dom za starije osobe | Odabir prikladnog doma i gdje potražiti pomoć

Pronalazak pravog doma za starije osobe, za sebe ili rođaka treće dobi zahtijeva razgledavanje više takvih ustanova kako biste ustvrdili što je sve dostupno.

Prije preseljenja u dom

Koji god dom odabrali, najprije ga osobno posjetite (možda zajedno s prijateljem ili socijalnim radnikom). Ako je moguće, ostanite u njemu neko vrijeme za probu. Unaprijed pripremite popis onoga što vam je važno da dom pruža.
 

Hrana 

Je li dobra, loša ili zadovoljava? Zadovoljavaju li se potrebe posebne dijete?
 

Sobe

Morate li dijeliti sobu i što se događa ako se ne slažete s osobom i s kojom dijelite sobu? Postoji li TV i tko odabire program? Možete li imati radio ili TV  u svojoj sobi? Postoji li prostor za čitanje i opuštanje?
 

Knjige i novine 

Ima li dom knjižnicu ili lokalna gradska knjižnica pruža posebne usluge u domu? Dostavljaju li se novine? Druge stvari koje biste mogli uzeti u obzir mogu uključivati sljedeće: možete li primati posjete; možete li uzeti sa sobom svoj omiljeni naslonjač; možete li imati kućnog ljubimca; možete li konzultirati svog liječnika; možete li imati kontrolu nad svojim financijama. Kad osoba proda kuću ili stan te svoju imovinu i uđe u dom za starije osobe, takvu je odluku teško promijeniti. Ipak, svi problemi koji nastanu mogu se rješavati s drugim štićenicima ili osobljem.
 

Prava i zaštita 

Nikoga se ne može silom natjerati u dom za starije osobe samo zato što je star i nemoćan. Ali ako se radi o osobi s teškim mentalnim poremećajem ili ako osoba predstavlja opasnost za sebe i druge, lokalni ured za zdravstvo i socijalnu skrb može zatražiti sudski nalog da se takva osoba smjesti u odgovarajuću ustanovu. Međutim, većina starijih osoba svojom voljom odlazi u dom za starije — ili zbog dobronamjernog savjeta rodbine. Te osobe traže ugodnu, domaću atmosferu sa stručnim i brižnim osobljem — medicinskim sestrama i pomoćnim osobljem. U većini slučajeva to i dobiju.