Kako odabrati plastičnu cijev | Kako odabrati i upotrijebiti pravu cijev za određen posao

Plastična cijev ima nekoliko prednosti nad bakrenom: na njoj se manje taloži kamenac; neće puknuti ako se u njoj voda smrzne; pruža dobru izolaciju no u svakom slučaju valja je dodatno obložiti kako bi se poboljšala izolacija.

Loša strana plastične cijevi jest to što nije otporna na visoke temperature. Ne smijete je postaviti unutar 400 mm od bojlera — morat ćete je spojiti na bakrene cijevi na toj udaljenosti. Možete kupiti savidjive, polukrute ili krute plastične cijevi. Postoje dvije veličine — 15 i 22 mm. Možete spojiti jednu plastičnu cijev na drugu ili na bakrenu cijev.
 
Upotrijebite standardnu rastavljivu navojnu spojnicu kako biste spojili dvije cijevi. Ako je brtveni prsten, koji dobijete s rastavljivom navojnom spojnicom, preuzak da bi se pravilno namjestio, postavite ga na mjesto prije no što ugurate bakreni umetak. Ako se pravilno sastavi, neće biti potrebna masa za brtvljenje ili traka za brtvljenje.
Cijevi će biti potrebno poduprijeti, stoga upotrijebite obujmice i postavite ih na cijevi od 15 mm vodoravno na svakih 500 mm te na svakih 1000 mm okomito. Za cijevi od 22 mm postavite ih na svakih 600 mm, odnosno 1200 mm. Cijevi možete obojiti normalnom sjajnom bojom ili emulzijskom bojom.
 

Ostale primjene

Plastične cijevi također mogu poslužiti za odvod otpadnih voda i za preljevne sustave. Za umivaonike obično se upotrebljavaju cijevi od 38 — 42 mm, za sudopere cijevi od 32 — 36 mm te cijevi od 21 – 23 mm za preljevne cijevi u spremniku za vodu. Postoje dva načina spajanja cijevi.
Prstenastom brtvenom spojnicom koja pomoću navoja i plastične matice spaja jedan kraj cijevi s drugim, a spoj se zabrtvi konusnom gumicom, koja je obično već ugrađena na spojnici.
Usadno — jedna se cijev jednostavno utisne u spojni dio i zabrtvi gumenim O-prstenom.
 
Bez obzira na koji ih način spajali, plastične cijevi moraju biti rezane pod pravim kutom, a hrapavi rezani rub mora se izbrusiti finim brusnim papirom. Sastavljanje cijevi bit će lakše ako na spojne površine nanesete malo tekućeg deterdženta ili naftnoga gela i tako ih podmažete. Kad mjerite cijev, dodajte dovoljno kako bi potpuno ušla u spoj – obično oko 25 mm. Navojne spojeve zategnite samo koliko možete prstima. Nikada nemojte upotrebljavati ključ: prejakim zatezanjem dolazi do savijanja ili preskakanja navoja.