Kako pravilno kuhati špagete | Izvorni talijanski recept za špagete

Tko ne voli jesti špagete s bolognese umakom? Ovo tradicionalno talijansko jelo od tjestenine, mljevenog mesa i rajčice, nalazi se u gotovo svačijem kuharskom repertoaru. Ipak, većina amaterskih kuhara (a i pokoji profesionalac) radi ‘početničke’ greške kad ga priprema. Otkrijte gdje griješite!

1. Široki rezanci, a ne špageti

Pasta Bolognese vjerojatno je najpopularnije talijansko jelo od tjestenine na svijetu. I dok većina svijeta sočan umak od rajčice i mljevenog mesa preljeva preko špageta, u Bologni, otkud potječe recept, svi koriste tagliatelle, odnosno vrstu širokih rezanaca. Na taj način umak bolje upije sastojke i nudi vam posve novo gastronomsko iskustvo.

2. Potop tjestenine

Talijani vjeruju da je tjestenina kraljica jela, a umak tek ukras na njenoj kruni. Drugim riječima, ovo jelo ne biste trebali 'potopiti' litrom umaka, već rezance nježno 'razmočiti' s rajčicom, mesom i drugim sastojcima.

Izvor: Stockfood.com

3.  Kreativne namirnice

Pravi umak bolognese kuha se otprilike jedan i pol sat na umjerenoj temepraturi i sadrži točan popis namirnica. Ne, ne smijete kombinirati stvari koje imate trenutno u hladnjaku i zvati to tradicionalnom bolognese recepturom. Studentski urnebes – da; Bolognese – ne!

Luk i češnjak se dinstaju na maslinovom ulju i s komadićima pancete, a obavezno mu se dodaju i komadići celera i mrkve. Za umak se koristi mljevena govedina (nikako svinjetina ili puretina), a meso se obavezno podlijeva crnim vinom, te nasjeckanim pelatima.