1. Široki rezanci, a ne špageti
Pasta Bolognese vjerojatno je najpopularnije talijansko jelo od tjestenine na svijetu. I dok većina svijeta sočan umak od rajčice i mljevenog mesa preljeva preko špageta, u Bologni, otkud potječe recept, svi koriste tagliatelle, odnosno vrstu širokih rezanaca. Na taj način umak bolje upije sastojke i nudi vam posve novo gastronomsko iskustvo.
2. Potop tjestenine
Talijani vjeruju da je tjestenina kraljica jela, a umak tek ukras na njenoj kruni. Drugim riječima, ovo jelo ne biste trebali 'potopiti' litrom umaka, već rezance nježno 'razmočiti' s rajčicom, mesom i drugim sastojcima.
Izvor: Stockfood.com
3. Kreativne namirnice
Pravi umak bolognese kuha se otprilike jedan i pol sat na umjerenoj temepraturi i sadrži točan popis namirnica. Ne, ne smijete kombinirati stvari koje imate trenutno u hladnjaku i zvati to tradicionalnom bolognese recepturom. Studentski urnebes – da; Bolognese – ne!
Luk i češnjak se dinstaju na maslinovom ulju i s komadićima pancete, a obavezno mu se dodaju i komadići celera i mrkve. Za umak se koristi mljevena govedina (nikako svinjetina ili puretina), a meso se obavezno podlijeva crnim vinom, te nasjeckanim pelatima.