Kako promjeniti termostat u automobilu | Mijenjanje neispravnog termostata

Ako se motor vašeg automobila dugo zagrijava, ili se brzo pregrijava, uzrok bi mogao biti neispravan termostat.

U većini automobila termostat se nalazi pod kupolastim kućištem na prednjem dijelu glave cilindra. Kućište je izravno spojeno s gornjom cijevi grijača. Ponekad se termostat nalazi u cijevi. Da biste brzo i jednostavno testirali termostat, na hladno pokrenite motor, a zatim stavite ruku na gornju cijev da provjerite njezinu temperaturu. Ako se cijev gotovo odmah počne zagrijavati, termostat je zaglavljen u otvorenom položaju; ako cijev ostane hladna kad je motor na normalnoj radnoj temperaturi, termostat je zaglavljen u zatvorenom položaju.
 
U idealnom slučaju cijev bi se trebala početi zagrijavati nakon otprilike tri minute; ako joj je potrebno dulje od toga, termostat bi mogao raditi usporeno. Đa uklonite termostat, najprije djelomično ispustite rashladnu tekućinu tako da njezina razina bude niža od kućišta termostata. Uklonite cijev, a zatim matice i vijke koji osiguravaju kućište termostata. Ako se ne može lako podići, lagano ga udarite komadom drveta – ne pokušavajte ga na silu otvoriti odvijačem. Izvadite termostat — možda ćete ga ponovno trebati nježno udariti. Ako je zatvoren, a želite provjeriti otvara li se ispravno, stavite ga u zdjelu vode s kuhinjskim termometrom i zagrijte posudu. Termostat bi se trebao otvoriti kod tri ili četiri stupnja temperature označene na njegovu rubu.
 
Možete kupiti i novi termostat kod mehaničara ili u prodavaonici autodijelova. Prije postavljanja blokirajte rupu u glavi cilindra komadom stare krpe da spriječite upadanje prljavštine, zatim izgrebite sve tragove starog brtvila i postavite ga u glavu cilindra s kućištem termostata. Naizmjenično zatežite matice ili vijke kućišta, malo po malo, da biste izbjegli iskrivljavanje kućišta. Nemojte pretjerano zatezati. Ponovno postavite gornju cijev. Uključite sustav hlađenja i pokrenite motor. Provjerite curi li tekućina oko kućišta i cijevi. Pustite motor da se ohladi, a zatim ponovite test s dodirivanjem cijevi.
 
Neki automobili, osobito renaul, imaju termostat smješten u gornjoj cijevi, gdje je spojen s crpkom za vodu. Da biste ga skinuli, otspojite cijev i otpustite kopču cijevi koja drži termostat na mjestu, a zatim izvucite termostat. Umetnite novi (pazeći da ga ispravno okrenete), zategnite kopču cijevi i ponovno spojite cijev.