Kako se ponašati nakon automobilske nesreće | Što učiniti ako ste sudjelovali u sudaru

Ako ste sudionik nesreće i niste onesposobljeni, prvo što morate učiniti jest upozoriti ostale sudionike prometa kako ne bi i druga vozila sudjelovala u nesreći.

Teško ozlijeđene osobe ne treba micati bez stručnog liječničkog nadzora. Lakše ozlijeđene osobe, koje se mogu kretati, i osobe koje pomažu prije dolaska službi, sklonite podalje od prometa u tijeku. Kad ozlijeđeni prime neophodnu pomoć, uzmite podatke sudionika nesreće i pronađite svjedoke. Zabilježite svjedočenje na licu mjesta. Uvijek nastojte u automobilu imati olovku i papir za ovakve hitne slučajeve.

Nesreća

Čak i ako je vaše vozilo neoštećeno, odmah se zaustavite u slučaju ako je:
itko, osim vas, ozlijeđen;
ikoje vozilo, osim vašega, oštećeno;
domaća životinja, osim mačke, ozlijeđena izvan vozila;
nastala materijalna Šteta.
 
Nezaustavljanje na mjestu nesreće je prekršaj koji se može kazniti novčano, kaznenim bodovima ili isključivanjem iz prometa. lako možda niste izravno sudjelovali u nesreći, ali ako je vaše vozilo pridonijelo nesreći — na primjer, drugi je vozač naglo skrenuo kako bi izbjegao vaše vozilo i udario u zapreku — morate stati. Također se morate dovoljno dugo zadržati na mjestu nesreće kako biste razmijenili imena i adrese s ostalim sudionicima, ustanovili vlasništvo vozila koja su sudjelovala te popisali registracijske brojeve vozila. Ako ne možete ostati — na primjer, ako ste udarili prazno parkirano vozilo — događaj morate osobno prijaviti policiji u roku od 24 sata.
 

Raspodjela odgovornosti

Razborito je ne reći previše na mjestu nesreće. Nemojte priznati krivnju – možete biti zbunjeni i prihvatiti više odgovornosti nego što situacija opravdava. Policiji ne morate dati pismenu ili usmenu izjavu. Ali ako želite dati izjavu, napišite je sami ili provjerite je li policajac zapisao vašu izjavu točno prema vašim riječima i parafirajte ju.
 

Bilježenje dokaza

Ako je na pomolu sudski postupak ili naplata osiguranja zapišite sljedeće:
1 Imena i adrese vozača koji su sudjelovali u nesreći te suvozača koji nadzire vožnju vozača početnika, jer i on je odgovoran. Putnici i svjedoci samo trebaju reći podatke policiji, no možda će biti voljni surađivati.
2 Nazive osiguravajućih tvrtki ostalih vozača te brojeve njihovih polica osiguranja.
3 Gustoću prometa u vrijeme nesreće.
4 Točno vrijeme i vremenske uvjeta — a po noći i položaj ulične rasvjete u vrijeme nesreće.
5 Točan položaj ostalih vozila. Nacrtajte smjerove kretanja vozila. Imate li fotoaparat, slikajte stanje. Nastojte ostaviti vozila na mjestu sve dok policija ne dođe izmjeriti udaljenosti. Ako se jedno od vozila mora pomaknuti, kredom označite njegov prvobitni položaj.
6 Obilježja kao što su razbijeno staklo ili zapreke na cesti, tragovi kočenja, prometni znakovi ili raskrižja.
 
Ispod svojeg crteža napišite jasno izvješće o slijedu događaja te posljedicama. Zabilježite imena, adrese i telefonske brojeve svjedoka koji su voljni surađivati. Pokušajte načiniti kopiju svojeg svjedočanstva prije no što predate original, u slučaju da se zagubi.