Kako sok od cikle djeluje na smanjenje visokog tlaka | Prirodni način za kontroliranje viskog krvnog tlaka

Zamijeniti ujutro čašu soka od naranče sokom od svježe cikle nije neki problem i o tome valja razmisliti jer je nedavno istraživanje na londonskom Medicinskom fakultetu pokazalo da cikla ima vrlo dobar učinak na regulaciju krvnog tlaka.

Znanstvenici, predvođeni dr. Armitom Ahluwaliom, koji je ranije isto tako otkrio da aspirin prevenira moždani i srčani udar, otkrili su da se samo tri sata nakon što su ispitanici popili pola litre soka od cikle – ekvivalent pet cikli srednje veličine – njihov krvni tlak znatno smanjio. Taj efekt bio je prisutan i nakon 24 sata.

Dakako, znanstvenici ne preporučuju da oni s visokim tlakom lijekove instantno zamijene tim povrćem bogatim betalinom, no kako piše londonski Daily Telegraph, i oni koji već imaju visok tlak mogli bi uz pomoć cikle ipak smanjiti doze lijeka, a cikla bi u budućnosti možda mogla spriječiti jedan od najčešćih zdravstvenih problema razvijenog svijeta, pa Hrvatske, gdje više od 40 posto odraslog stanovništva ima povišen krvni tlak, ali tek nešto više od 50 posto ih se liječi.Istraživači smatraju da se ciklu, zbog činjenice da je riječ o izrazito zdravom, jeftinom i svuda uzgojivom povrću, može smatrati superkorjenom.

Važno je naglasiti da zemljasti, slatkasti okus sirova soka svatko može “poboljšati” okusom koji mu najviše odgovara, poput spoka od jabuke, mrkve ili borovice, to više što se korist postiže već s dva i pol decilitra soka dnevno. Engleska liječnička udruga za krvni tlak ističe da trećina onih koji ga imaju to ni ne zna, pa se i ne liječe, a posljedica je 350 srčanih ili moždanih udara dnevno.

Znanstvenici objašnjavaju kako cikla djeluje u tijelu

Kao i svaka druga superhrana, ima jako puno antioksidansa i bogata je željezom, borom te folnom kiselinom. Betalain, koji cikli daje tamnu boju, još je snažniji antioksidans nego polifenoli, biljna kemikalija za koju se smatra da je glavni razlog što ljudi koji jedu puno zelenog povrća imaju niži krvni tlak. No, prof. dr. Ben Benjamin, konzultant za intenzivnu skrb na Medicinskom fakultetu u Plymouthu i član istraživačkog tima, kaže kako cikla ima sposobnost da apsorbira i uskladišti vrlo visoke razine nitrata, čime s pravom nosi titulu superkorjena.

Nitrati su hranjivi sastojci koji se nalaze u zemlji i koji su biljkama potrebni da bi stvorile bjelančevine, a tijelo ih koristi u borbi protiv visokog tlaka. Kad su nitrati prisutni u visokoj koncentraciji u slini, bakterija na jeziku pretvara ih u još reaktivniju kemikaliju, u nitrite. Kad se nitriti progutaju, oni se vrlo lako pretvaraju u nitratni oksid koji je potreban krvnim žilama da bi bile opuštene i na taj način održavale niži krvni tlak.

Dramatičnim povećanjem nitrata uz pomoć soka od cikle povećava se taj učinak na žile. Zajedno s tim antihipertenzivnim djelovanjem, studija je također otkrila da visoke razine nitrata u soku od cikle djeluju slično kao aspirin, koji sprečava stvaranje ugrušaka i pomažu da se zaštiti ovojnica krvnih žila od naslaga.

Istraživači su bili toliko ohrabreni učinkom cikle na krvni tlak, da su kontaktirali jednu tvrtku koja proizvodi prirodne napitke da proizvede sok korjena cikle kako bi se ljudima olakšalo uvođenje cikle u prehranu. Gotov ciklin sok koji su proizveli Englezi pomiješan je s malo soka od jabuke i tako mu je djelomično ublažen okus.

Iskustvo s ciklom ispričao je šezdesetogodišnji David Kelsall:

“Tlak mi je bio blago povišen, 160 kroz 90 milimetra žive. Prije lijekova pokušao sam sa ciklom. Poslije četiri tjedna uspio sam spustiti tlak i uvjeren sam da ću ga i dalje držati pod kontrolom sa sokom od cikle”.