Kako uzgojiti božičnu zvijezdu | Cjelogodišnja njega biljaka

Ljepota poinsetije (Euphorbia pulcherrimd), ili božićne zvijezde, je u njezinim pricvjetnim listovima, braktejama, koji su obično žarkocrvene boje, no ponekad mogu biti ružičasti ili bijeli. Za razliku od njih, cvjetovi mlječike (Euphorbia tirucalli), koja je s njom u bliskom srodstvu, su maleni i neugledni, žućkasto-zelenkaste boje.

Rast brakteja može se potaknuti u svako doba godine ako biljku 14 sati na dan tijekom osam tjedana držite na tamnu mjestu. Većina komercijalnih uzgajivača vremenski prilagodi »cvjetanje« brakteja svojih biljaka upravo u vrijeme Božića, kad su zbog svojih boja posebno omiljene kupcima.
 

Njega cvatuće biljke 

Biljku s rascvalim braktejama zalijevajte samo kad se listovi malo objese. Kad ih zalijevate, dobro im natopite zemlju. Nemojte ih prihranjivati. Držite biljku na normalnoj sobnoj temperaturi, podalje od propuha i na svijedu mjestu zaštićenu od izravne sunčeve svjetlosti — gdje sunce prodire kroz zastore ili mrežaste zavjese.
 

Poticanje na nov rast 

Brakteje cvjetaju najmanje dva mjeseca. Kad izblijede i opadnu, podrežite biljku na 25 — 50 mm visine od dna. Ostavite neka se zemlja gotovo posve osuši, ali ne sasvim, kako bi biljka prestala rasti. Ostavite biljku u stanju mirovanja otprilike jedan mjesec (do travnja ako je cvjetala za Božić) na normalnoj sobnoj temperaturi, na svijetlu mjestu zaštićenu od izravne sunčeve svjetlosti. Kad se pojave mladi izboji, presadite u novu mješavinu listovače, vrtne zemlje i pijeska. Nemojte je presaditi u veću posudu jer se neće razviti lijepe brakteje. Umjesto presađivanja stare biljke, uzgojite mlade od 75 mm dugih vršnih reznica odrezanih od novih izboja. Nakon jednog mjeseca, reznice bi trebale pustiti korijenje i početi se razvijati. Presadite ih u novu mješavinu zemlje.