Problemi s noktima | Problemi i ozljede noktiju

Nokti neprestano rastu i ne reže li ih se, pucaju i kalaju se. Općenito, zahtijevaju malo njege, no ponekad znaju stvarati probleme.

Crni nokti 

Ozljede nagnječenja nokta, kao što je nagnječenje prsta u vratima, uzrokuju krvarenje ispod nokta, što obično pocrni. S vremenom, kako nokat raste, ta promjena boje nestane. Ako je krvarenje jače, nokat može otpasti ili ćete morati otići liječniku da ga iščupa.
 

Lomljivi nokti 

Nokti postaju lako lomljivi zbog lošega zravlja ili nepravilne prehrane. Posumnjate li da je nepravilna prehrana uzrok lomljivim noktima, nastojte jesti više nemasnoga mesa, ribe, svježega voća i povrća. Prevelika suhoća noktiju također može uzrokovati njihovu lomljivost. U tom slučaju, upotrebljavajte kremu za nokte — možete je nabaviti u ljekarnama — ujutro i navečer, a nokte održavajte kratkima dok se stanje ne popravi.
 

Odvojeni nokti 

Dulja uporaba učvršćivača za nokte koji sadrže formaldehid može prouzročiti odvajanje noktiju. Meso ispod nokta postane inficirano i promijeni boju. Takvi nokti sporo zacjeljuju, no održavanje noktiju kratkima može pomoći. Odvojeni nokti također mogu biti povezani s kožnim oboljenjima kao što je ekcem. U tom slučaju potražite savjet liječnika.
 

Kožica oko noktiju 

Naborana kožica uz nokat često je rezultat manje ozljede ili ciste kraj zanoktice. Kožica se može raspuknuti, što je vrlo bolno i može se inficirati. Ako postoji cista ili se prst upali, otiđite liječniku. Inače, održavajte higijenu nokta i obrežite odvojene dijelove kožice. Manje vidljiva ispupčenja mogu se poravnati turpicom za nokte.
 

Rupice na noktima 

Pokoja rupica na noktima nije abnormalna pojava, no izgled noktiju može se poboljšati večernjim tretmanom antiiritacijskom kremom koja sadrži glicerin i bornu kiselinu. Sastojke kupite u ljekarni i pomiješajte ih prema uputama. Nemojte upotrebljavati lak za nokte i odstranjivač laka sve dok rupice ne nestanu.
 

Bijele mrlje 

Sitne bijele mrlje javljaju se spontano na noktima nekih osoba ili se mogu pojaviti nakon manjih ozljeda zanoktica. Bezopasne su i s vremenom nestanu.
 

Žuti nokti

Žute mrlje na noktima ponekad nastaju zbog laka za nokte, pogotovo ako se nanosi bez podloge. Mrlje su ograničene novim izrastom.
 

Kalanje noktiju 

Neprestano uranjanje ruku u vodu s deterdžentom ili sapunicom uzrokuje kalanje vanjskih slojeva noktiju. Nosite gumene rukavice dok perete posuđe ili rublje i svakodnevno pri korijenu nokta utrljajte kremu za nokte.