Putovanje djece | Sigurnost i kako djecu zabaviti na putu

Većini djece lako postaje dosadno, postaju nemirna ili razdražljiva na dugim putovanjima automobilom. Velik dio takvih problema može se ukloniti tako da vožnju pretvorite u ugodno putovanje.

Pobrinite se da djeca mogu vidjeti iz automobila. Insistirajte na tome da starija djeca nose sigurnosne pojaseve. Ako vaš automobil nema sigurnosne pojaseve na stražnjim sjedalima, preporučljivo ih je postaviti. Mlada djeca trebala bi imati pravilno instalirana automobilska sigurnosna sjedala za djecu. Dan prije no što krenete na put, uključite stariju djecu u proučavanje zemljovida kako bi vam pomogla pri planiranju putovanja. Odaberite zanimljiva mjesta koja ćete potražiti ili usput posjetiti. Kad izračunavate vrijeme dolaska na odredište, ili mjesto gdje ćete prenoćiti, predvidite malo više vremena za neplanirana zadržavanja; ne pokušavajte skratiti putovanje za sat ili dva da biste dokazali koliko brzo možete stići.
 
Pobrinite se da imate dovoljno napitaka i hranjivih zalogajčića, hrane za dojenčad i jednokratnih pelena, te plastičnih vrećica za slučaj morska bolest ili drugih neugodnosti. Neka automobil bude dobro prozračen, često se zaustavljajte i ponudite djeci lagane, nemasne obroke. Iskoristite odmorišta gdje se djeca mogu istrčati i ispuhati se pod vašim nadzorom. Zabavljanje male djece može biti priličan izazov. Osim poznatih igračaka, pokušajte spakirati i neke nove, kojima ćete dijete iznenaditi u pravom trenutku. Vožnja kroz velike gradove može uključivati mnogo zaustavljanja i kretanja. Olakšajte dječju dosadu igrajući igru pogađanja na semaforu. Kad automobil stane na crvenom svjetlu, svatko u automobilu pogađa koliko će vremena proći prije pojave žutog svjetla. Kad igrač misli da će se svjetlo promijeniti, vikne "Sad!" Pobjednik je posljednja osoba koja se javila prije paljenja žutog svjetla.