Što je azotna kiselina | Primjena azotne kiseline

Azotna kiselina je tekuće, kiselo sredstvo. Lako i u potpunosti se rastvara u vodi. Efikasno odstranjuje mliječni, vodeni i pivski kamenac. Upotreba ovog sredstva moguća je samo u uređajima i cjevovodima od krom-nikl čelika. Za upotrebu se koriste pumpe koje su otporne na kiseline.

Primjena

AZOTNA KISELINA upotrebljava se prvenstveno u mliječnoj industriji za rastvaranje i skidanje mliječnog kamenca. Koristi se u vidu 1–2% (m/m) vodenog rastvora. Radna temperatura treba biti 60-80°C, a vrijeme tretiranja radnim rastvorom je 15–30 minuta.

Nakon ovakvog tretmana, uređaj se ispere hladnom, tekućom vodom do neutralne pH vrijednosti. S obzirom da se radi o azotnoj kiselini, prije upotrebe potrebno je pročitati priloženi sigurnosni list, radi sigurnog rukovanja.

Kemijski sastav

Azotna kiselina min. 55 % (m/m), Sekvestreni, aditivi za pranje

Skladištenje

Azotnu kiselinu skladištiti u suhim i hladnim prostorijama, namijenjenim za smještaj otrova.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.