Uporaba dlijeta | Služenje višenamjenskim stolarskim alatom

Komplet dlijeta s ukošenim stranama i dlijetom za utore bit će dovoljan za obavljanje većine radova u kući i oko nje, gdje je dlijeto neophodan alat.

Komplet stolarskih i rezbarskih dlijeta opće namjene obično se sastoji od četiri dlijeta s ukošenim stranama, s oštricama širine 6, 13, 19 i 25 mm, te jednim dlijetom za utore s oštricom širine 6 mm. Uporaba dlijeta s ukošenim stranama Kako biste usjekli otvor za preklopili spoj, čvrsto stegnite drvo pa pilom zarežite dva usjeka širine i dubine potrebne za otvor. Pomalo, s jedne i s druge strane otvora, skidajte dlijetom dio drveta između usjeka. U početku drvo skidajte prema gore, kako biste napravili dvije kosine s vrškom u sredini, a potom skinite i središnji dio. Lagano dlijetom skidajte dno dok ne postane glatko pa provjerite je li ravno. Da biste usjekli udubljenje za šarke u vratima, označite duljinu, širinu i dubinu šarke na rubu vrata. Držeći dlijeto okomito, udarajte dršku drvenim čekićem kako biste napravili usjek po duljini i širini udubljenja te u dubinu. Iščistite strugotine dlijetom, dubeći od prednjeg ruba.
 

Uporaba dlijeta za utore 

Dlijeto za utore ima debelu oštricu ravnih strana i čvrstu dršku napravljenu tako da bi izdržala udarce čekića, neophodne za dubljenje dubokih usjeka ili utora. Bilo da dubite spoj na čep i utor ili pravite utore za brave na vratima, najbolje je najprije bušenjem rupa u sredini odstraniti većinu materijala. Dlijetom izdubite stranice.
 

Oblikovanje drveta guljenjem 

Da bi se na komadu drveta napravio zaobljen rub, dobro pritegnite drvo za klupu ili u škripac. Dlijeto držite okomito, a palcem jedne ruke prislonite na vrhu drške. Držite glavu iznad dijela koji obrađujete. Pritiskajući palcem gulite kutove, kao što je prikazano na slici, sve dok ne dobijete gotovo savršeno zaobljenje. Obradite zaobljenje rašpom i brusnim papirom.
  

Održavanje dlijeta   

Dlijeto je obično zaštićeno plastičnim štitnikom navučenim na oštricu — navucite ga na oštricu kad god alat nije u uporabi. Oštrice dlijeta imaju dva kuta koja čine rub: široki od 25 stupnjeva i uži od 30 stupnjeva — stvarna oštrica za sječenje. Kut od 30 stupnjeva je izbrušen i treba ga naoštriti s vremena na vrijeme (neka nova dlijeta treba naoštriti – provjerite prilikom kupnje). Da biste naoštrili dlijeta, upotrijebite masni škriljevac. Pod uvjetom da dlijeta nisu jako tupa ili oštećena, dovoljan će biti masni škriljevac s finom i srednje grubom stranom. Prije uporabe, površinu malo nauljite rijetkim uljem ili bijelim špiritom. Da biste naoštrili oštricu, trljajte obje strane na srednje grubom dijelu kamena sve dok ne otpadne hrapav rub, a oštrica postane oštra kao britva. Lagano trljajte oštricu po finom dijelu kamena kako biste dovršili oštrenje.