Uzgajanje gljiva | Uzgajanje kod kuće i pripremanje

Gljive se mogu uzgajati u kutijama u zatvorenom prostoru – na primjer, u slabo osvijetljenome podrumu ili šupi — ili vani u sjenovitom kutku travnjaka.

Teško je napraviti kompost za uzgoj u zatvorenom prostoru, stoga kupite gotovu mješavinu komposta u rasadniku ili kod nekoga tko se bavi uzgojem gljiva ili kupite pribor za uzgoj gljiva koji se sastoji od micelija gljiva i pravilne mješavine komposta u plastičnoj cijevi. Micelij također možete zasebno kupiti. Namjeravate li uzagajati gljive na travnjaku, nabavite micelij gljiva kojima odgovara rast u travi.
 

Uzgoj vani 

Odaberite topao, vlažan dan između kasne jeseni i ranoga proljeća pa lopaticom za sadnju odignite male kvadrate travnatoga pokrova, na dubinu od oko 50 mm i na razmak od 300 mm. U svaku rupu položite komad s micelijem veličine oraha i prekrijte odignutim travnatim pokrovom. Gljive će izniknuti za 10 — 12 tjedana.
 

Uzgoj u zatvorenome prostoru

U posudu ili kutiju s kompostom posadite micelij u bilo koje doba godine na dubinu od 50 mm. Ostavite razmak od 300 mm između svakog komada s micelijem. Lagano zalijte kompost. Deset dana kasnije, prekrijte kompost slojem sterilizirane ilovače, a nabaviti je možete u rasadnicima. Na taj način održat će se stalna temperatura i spriječiti gubitak vlage. S priborom za uzgoj gljiva dobit ćete posebne upute, koje se mogu razlikovati od ovih.
 

Pripremanje gljiva 

Gljive su najukusnije ako ih pripremite i pojedete ubrzo nakon branja. Prije kuhanja, obrežite dno stručaka gljiva i obrišite ih vlažnom krpom. Za pripremanje gljiva na pari, u dvostruku posudu s vodenom kupelji dodajte malo maslaca i soli. Poklopite gljive i kuhajte oko 20 minuta. Pržene gljive pripremite tako da ih tanko narežete i pržite na maslacu 3 — 4 minute. Poslužite ih u maslacu u kojemu su se pržile. Za gljive pečene na grilu, potrebno ih je čitave premazati maslacem i staviti neka se peku na umjerenoj jačini 6-8 minuta. Okrenite ih jednom tijekom pečenja. Na koji god ih način pripremite, izvrsne su uz prepečenac, u omletima, sa slaninom ili jetricom ili u pitama, složencima ili varivima.