Višestruka korist od konzumacije bulgur pšenice | Bulgur pšenica je zdrava namirnica

BULGUR JE NAPOLA skuhana, osušena i zdrobljena pšenica, piše Ordinacija.hr.

Bulgur pšenica

Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.
Bulgur je ne samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem i B vitaminima.

Također sadrži nešto željeza i kalija. Premda je hranjiva, ta žitarica sadrži malo masnoća i kalorija. Zdravstvene prednosti bulgur pšenice uključuju sprječavanje zatvora, karcinoma, smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca. Bulgur sadrži feruličnu kiselinu, sastojak koji može spriječiti nitrate i nitrite (prisutne u mnogim namirnicama) od pretvaranja u nitrozamine koji su povezani s rakom.

Bulgur osim toga sadrži lignane, tvari koje zbog visoke količine antioksidacijskih svojstava spadaju među prave borce protiv raka. Lignani osim toga sprječavaju slobodne radikale da oštećuju kolesterol koji se zbog toga manje zadržava na stjenkama arterija. A manje kolesterola na stjenkama arterija znači manju šansu za razvoj bolesti srca.

Vlakna iz bulgura pomažu održavanju uredne probave i mogu spriječiti rak debelog crijeva i rektuma. Kalij pomaže normalizaciji visokog krvnog tlaka pa smanjuje opasnost od srčanih napadaja i kapi. Vitamini B općenito su potrebni za pretvaranje hrane u energiju.