kako_brusiti_fina_obrada_povrsine_rukom_i_elektricnim_alatom

Kako brusiti | Fina obrada površine rukom i električnim alatom

Površina se brusi kako bi se dobila potpuno glatka podloga prije ukrašavanja. Električna brusilica može se upotrebljavati za oblikovanje i zaobljivanje drvene građe.

Materijali koji se upotrebljavaju za brušenje su papir ili tkanina na kojima se nalazi sloj abrazivnih zrnaca, kao što je silikatni karbid. Abrazivna kvaliteta brusnoga papira ili tkanine ocjenjuje se od fine do grube, riječima ili nizom brojeva od 60 do 400 (što veći broj, to je finija kvaliteta brušenja). Kad brusite drvo, brusite samo u smjeru pružanja vlakana drveta — nikada poprečno. Ogrebotine poprečne u odnosu na pružanje vlakana drveta teško se uklanjaju, a naziru se i kroz završnu obradu, na primjer lakiranje. Nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva kako biste odstranili boju ili lak. Toplina koja nastaje prilikom trenja otapa boju, a ona se potom lijepi na abrazivna sredstva i tako ih ubrzo čini neupotrebljivima. Prije brušenja najprije skinite boju s površine.
Upotrijebite suhi brusni ostakljeni papir ili smirak na drvenariji koja ne treba biti suviše glatka, kao kad je obrađujete prije bojenja. To je najjeftinije sredstvo za brušenje.

Brusni papir od granata

Kao tvrđe, kvalitetnije abrazivno sredstvo granat se upotrebljava za fine završne obrade namještaja na koji treba nanijeti temeljni premaz, lak ili polituru. Upotrijebite ga suhog.

Brusno platno ili brusni papir

Upotrijebite ih mokre ili suhe, ovisno o uputama proizvođača, za čišćenje i za završnu obradu metalnih površina. Abrazivna mješavina korunda i magnetita, odnosno hematita na brusnome platnu, je tvrda, no lako se onečisti. Upotrijebite brusno platno na zakrivljenim površinama — otkinite traku platna, držite je za oba kraja i povlačite naprijed-natrag.
Silikatno-karbidni papir, često zvan brusni papir za mokru i suhu uporabu, kako mu i ime kaže, može se upotrebljavati suh ili mokar. Upotrijebite ga mokrog za skidanje laka s boje prije ponovnog bojenja — voda sluzi kao sredstvo za podmazivanje i također smanjuje prašinu koja nastaje prilikom skidanja boje, a može sadržavati olovo.
Volfram-karbidna ploča, blok ili turpija je vrsta sredstava za brušenje koja se izrađuje tvrdim lemljenjem odljevaka vrlo tvrdih materijala na metalnu podlogu. Postoje gruba i fina abrazivna sredstva za razne kvalitete obrade. Upotrijebite ih za grubo brušenje ili za skidanje boje.
Brusne podloge su četvrtasti blokovi sintetičke, spužvaste smole koji na dvjema većim površinama imaju a b raži van sloj. Upotrijebite ih mokre za skidanje boje prije ponovnog bojenja (ali ne i za odstranjivanje boje). Upotrijebite ih suhe za fino glačanje zakrivljenih i oblikovanih površina.

Čelična vuna

Kvalitete čelične vune izražene su oznakom O — što više oznaka O, to je vuna finija. Čeličnu vunu za fino brušenje upotrijebite s bijelim špiritom kao sredstvom za podmazivanje, za skidanje sjajne boje s temeljnih premaza i lakova prije nanošenja novoga sloja. Najfinija čelična vuna također je dobra za uklanjanje tragova ogrebotina na vinilnim podnim oblogama. Nikada nemojte upotrebljavati grubu čeličnu vunu na drvenariji.

Ručno brušenje

Za glačanje zakrivljenih i oblikovanih površina upotrijebite komad abrazivnog sredstva preklopljenog i oblikovanog prema ruci. Za glačanje ravnih površina upotrijebite abrazivno sredstvo sa samoljepljivom podlogom i postavite ga na gumom presvučen blok za ručno brušenje. Kad skidate staru boju i lak radi ponovnog bojenja, upotrijebite abrazivno sredstvo na savitljivoj podlozi sa čistom vodom kao sredstvom za podmazivanje. Za grubu obradu površine s prebojenim zidnim tapetama, upotrijebite grubi volfiram-karbidni brusni blok ili turpiju.

Brušenje električnom brusilicom

Budite posebno oprezni kad brusite električnom brusilicom — njome se lako skine previše materijala. Upotrebljavajte grube abrazivne ploče za oblikovanje i zaobljavanje, fine abrazivne ploče za završnu glatku obradu. Brusiti električnom brusilicom možete tako da električnoj bušilici stavite nastavak za brušenje ili ako upotrijebite električni alat namijenjen samo za brušenje. Najčešći su nastavci za električne bušilice, kao što su brusni disk, tračni brusni cilindar te brusno vratilo. Brusni disk sastoji se od savitljive podloge na kojoj je, vijkom i podloškom ili jednostavno samoljepljivom plohom, pričvršćen zamjenjivi abrazivni disk. Ovaj nastavak služi za grube radove jer disk uvijek brusi poprečno u odnosu na pružanje vlakana drveta, šro ostavlja teško izbrisive tragove. Tračni brusni cilindar ima valjak od umjetne smolaste pjene s obnovljivom brusnom trakom koja se nalazi na valjku. Možete nabaviti brusne trake različitih stupnjeva finoće obrade. Brusno vratilo sastoji se od vratila i brusne jezgre oko koje se nalaze brojne abrazivne pločice. Kako se abrazivne pločice troše, one se raspadaju, izlažući novi materijal, sve dok se pločice potpuno ne istroše. Možete nabaviti brusnu jezgru s pločicama različitih stupnjeva finoće obrade. Ovu vrstu nastavka za brušenje upotrijebite za čišćenje i glačanje drvenarije, kao što su prozorske klupice ili namještaj, te za brušenje metalnih površina.
Vibraciona brusilica može se nabaviti kao nastavak za električnu bušilicu ili (još bolje) kao poseban alat. Ima fine kružne kretnje kojima se skida samo malo materijala. Upotrijebite ovu vrstu brusilice za finu završnu obradu ravnih površina, kao što je stolna ploha. Tračna brusilica je poluprofesionalan alat s brusnim remenom koji se okreće prilično velikom brzinom. Upotrebljava se za završnu finu obradu nakon blanjanja, za poravnavanje podnih dasaka ili za dosezanje kutova koje brusilica za podove ne može dosegnuti. Brusilica za podove je industrijski stroj za brušenje koji možete unajmiti. Uz nju ćete dobiti i brusno remenje različitih stupnjeva finoće obrade. Započnite s remenom za grubu obradu kako biste poravnali površinu pa nastavite sa sve finijim remenjem za glatku završnu obradu. Upotrijebite je za čišćenje ili skidanje laka ili boje s drvenih podova te poravnavanje velikih podnih površina s neravnim daskama.