kako-cistiti-nakit-sitni-popravci-nakita-ciscenje-nakita-kako-hr

Pravilno čišćenje nakita različitih vrsta | Sitni popravci nakita

Ljepota i sjaj nakita može se održati čišćenjem u toploj vodi sa sapunicom ili kupovnim proizvodom za čišćenje nakita nanesenim laganim potezima mekane četkice (kao što je četkica za maskaru) kako bi se oslobodila prljavština.

Čišćenje nakita različitim metodama

Opal, jantar i tirkiz se lako oštete i treba ih polirati jedino jelenjom kožicom ili mekanom krpom.

Za brilijante upotrijebite otopinu od 1 žlice amonijaka i nekoliko sitnih strugotina sapuna u 2 šalice tople vode. Potom ih isperite u čistoj, toploj vodi pa ih uronite u medicinski alkohol kako bi obnovili svoj sjaj.

Bisere perite u toploj vodi sa sapunicom. Međutim, najbolji način održavanja bisera u dobrom stanju jest nositi ih u izravnom dodiru s kožom, budući da njihova površina ima koristi od dodira s prirodnim uljima prisutnima u koži. Međutim, čuvajte ih jer ih mogu oštetiti šminka, parfem i lak za kosu.

Nakit od čistoga srebra uronite u otopinu od 1 žlice sode za pranje na 500 ml vruće vode sve dok se ne odstrani tamni sloj, zatim isperite i temeljito osušite.

Čišćenje nakita ukrašenog kamenjem raznih vrsta treba čistiti politurom za srebro. Zlato i platina se mogu prati u toploj vodi sa sapunicom.

Sitni popravci nakita

Popravke dragocjenog nakita prepustite stručnoj osobi. Sami, kod kuće, možete obaviti jednostavne popravke na modnom nakitu — izrađenom od neplemenitih ili poluplemenitih metala ili poludragoga kamenja. Za takve popravke upotrijebite mala zlatarska kliješta i uvijek radite pri dobrom osvjetljenju i na mekanoj krpi koja će uhvatiti kamenčiće ili druge sitne dijelove koji bi mogli ispasti i otkotrljati se izvan vidokruga.

Učvršćivanje i popravak rasklimanoga kamenja

Umjetno kamenje često se učvršćuje u okvir zupčastog oblika. Ako okvir zupčastog oblika pukne, treba ga odnijeti zlataru neka ga promijeni, no ako se samo rasklima, možete ga i sami stegnuti malim okruglim kliještima. Nježno, no čvrsto kliještima stisnite okvir zupčastog oblika prema unutra dok čvrsto ne obuhvati kamen. Ako kamen ispadne iz svoga okvira, obično se to dogada zato što je ljepilo popustilo.

Kako biste to popravili, upotrijebite brusnu tkaninu omotanu oko igličaste turpije kako biste očistili ostatke staroga ljepila, kako s poleđine kamena, tako i s okvira. Nanesite tanak sloj ljepila na bazi epoksi smole na kamen i na okvir, ponovno namjestite kamen i ostavite neka se ljepilo osuši.

Ana Janušić