kako_doliti_ulja_motora_kako_odrzavati_istu_razinu_ulja_motora_na_rabljenim_osobnim_vozilima

Kako doliti motorno ulje | Održavanje razine ulja motora na rabljenim osobnim vozilima

Osim redovitim servisiranjem vozila, postoji i takozvani preventivni pregled koji možete odraditi u svega par minuta, ne zahtijeva tehničko predznanje, a time možete pomoći sebi i vozilu. Nakon toga možete uživati u nesmetanoj vožnji i izbjeći mogućnost financijskog šoka uslijed mogućeg zaribavanja motora zbog nedostatka ulja u motoru. Bitno je naglasiti da je riječ o potrošnji do cca. pola litre ulja na 10.000 km, sve što je iznad toga, znači da bi motor trebalo odvesti na „generalno uređenje“. Kod rabljenih vozila, bilo bi idealno, pregledavati nivo ulja svaka dva do tri tjedna, radi svoje sigurnosti i barem dok ne upoznate potrošnju ulja svog motora.

Održavanje ispravne razine motornog ulja ključno je za dugovječnost i pouzdanost vašeg automobila. Dolijevanje motornog ulja može se činiti kao jednostavan zadatak, ali ako se ne obavi pravilno, može dovesti do ozbiljnih problema s motorom. U ovom vodiču, naučit ćete kako pravilno doliti motorno ulje u nekoliko jednostavnih koraka, osiguravajući da vaš automobil uvijek radi glatko i efikasno.

Kako doliti motorno ulje

1. Doznajte kojeg proizvođača ulja koristi vaš serviser

Prvo, provjerite kod vašeg servisera koje ulje koriste za vaš motor, uključujući vrstu (sintetičko, polusintetičko, mineralno) i gradaciju (npr. 10W-40, 5W-40). Zapišite ove informacije i spremite ih za buduću upotrebu.

2. Pripremite motor

Kod dolijevanja ulja motor mora biti hladan. Ako ste ugasili vozilo pričekajte barem pola sata da se motor ohladi, jer pri visokoj temperaturi, volumen ulja se povećava, “širi se“. Očitanje na štangici za provjeru razine ulja neće biti točno (npr. ako fali ulja u motoru mjerite nakon što ste vozilo ugasili, razina ulja na štangici bi mogla očitati da ulja ne fali ili da ga ima previše).

3. Provjera razine ulja

Potražite štangicu za mjerenje motornog ulja, izvucite je i obrišite krpom. Vratite natrag u utor iz kojeg ste je izvadili do kraja. Taj postupak je nužan zbog ostataka ulja, te prskanja na štangici, što utječe na pravilnu provjeru razine ulja.

4. Dolijevanje ulja

  • Na vrhu motora potražite čep za dolijevanje ulja (obično žute boje) i odvrnite ga.
  • Izvucite štangicu za mjerenje razine ulja do tri centimetra kako biste olakšali dolijevanje.
  • Stavite lijevak u otvor za dolijevanje i ulijte ulje postupno, u decilitrima, ako je razina ulja između “Min” i “Max”, ili pola decilitra ako je blizu “Max”.
  • Pričekajte 30 sekundi do minute da se ulje slegne, a zatim ponovno provjerite razinu ulja štangicom.

5. Ponovite provjeru

Ako razina ulja nije dosegla “Max”, ponovite postupak dolijevanja dok ne postignete željenu razinu. Kad je razina ulja ispravna, uklonite lijevak i obrišite motorno ulje oko otvora za dolijevanje.

6. Zatvorite motor

Provjerite je li čep za dolijevanje ulja pravilno zategnut kako ne bi ispao tijekom vožnje. Vratite štangicu na mjesto i provjerite jeste li sve dobro zatvorili.

7. Konačna provjera

Nakon što ste sve pravilno učinili, zatvorite poklopac motora i obrišite ruke. Upalite automobil i provjerite radi li sve ispravno. Ako ste slučajno ulili malo više ulja, motor će to obično tolerirati.

Napomena:

Ako ste slučajno ulili decilitar ulja više, motor vam to može tolerirati i ništa se strašno neće desiti. A ako ste, prije dolijevanja, ustanovili da je razina ulja na štangici za mjerenje na oznaci “Max“, nije potrebno dolijevati ulje i nikako to nemojte činiti. Oznaka „Max“ je na štangici za mjerenje razine ulja sa vrlo dobrim razlogom. Zato uvijek pazite što radite i radite to polako, svjesno, opušteno i sigurno.

Za najbolja ulja i maziva za Vaše metalne ljubimce brine se… TEMBO d.o.o.

Dolijevanje motornog ulja jednostavan je, ali važan zadatak u održavanju vašeg automobila. Prateći ove korake, osigurat ćete da vaš motor radi glatko i bez problema. Redovita provjera i održavanje razine ulja pomoći će vam izbjeći skupe popravke i produžiti vijek trajanja vašeg vozila. Pazite na detalje i uvijek postupajte pažljivo kako biste osigurali sigurnu i učinkovitu vožnju.

 

Ana Janušić