kako_doliti_ulja_motora_kako_odrzavati_istu_razinu_ulja_motora_na_rabljenim_osobnim_vozilima

Kako doliti ulja motora | Kako održavati istu razinu ulja motora na rabljenim osobnim vozilima

Osim redovitim servisiranjem vozila, postoji i takozvani preventivni pregled koji možete odraditi u svega par minuta, ne zahtijeva tehničko predznanje, a time možete pomoći sebi i vozilu. Nakon toga možete uživati u nesmetanoj vožnji i izbjeći mogućnost financijskog šoka uslijed mogućeg zaribavanja motora zbog nedostatka ulja u motoru. Bitno je naglasiti da je riječ o potrošnji do cca. pola litre ulja na 10.000 km, sve što je iznad toga, znači da bi motor trebalo odvesti na „generalno uređenje“. Kod rabljenih vozila, bilo bi idealno, pregledavati nivo ulja svaka dva do tri tjedna, radi svoje sigurnosti i barem dok ne upoznate potrošnju ulja svog motora.

Kako doliti ulje

1. Doznajte kojeg proizvođača ulja vaš serviser koristi za motor kod redovitog servisa, kakvo je ulje (sintetičko, polusintetičko, mineralno) i koje gradacije (10W-40, 5W-40 itd), te si zapišite i spremite negdje.

2. Kod dolijevanja ulja motor mora biti hladan. Ako ste ugasili vozilo sačekajte pola sata da se motor ohladi, jer pri visokoj temperaturi, volumen ulja se povećava, “širi se“. Očitanje na štangici za provjeru razine ulja neće biti točna (npr.ako fali ulja u motoru mjerite nakon što ste vozilo ugasili, razina ulja na štangici bi mogla očitati da ulja ne fali ili da ga ima previše).

3. Potražite štangicu za ulje i izvucite je van, obrišite o krpu, vratite natrag u utor iz kojeg ste je izvadili do kraja. Taj postupak je nužan zbog ostataka ulja, te prskanja na štangici, što utječe na pravilnu provjeru razine ulja.

4. Sačekajte par sekundi, ponovno izvucite štangicu i očitajte razinu ulja. Znači da pogledate oznake „Min“ i „Max“, te utvrdite gdje je sadašnja razina ulja, jer je štangica uronjena u posudu za ulje na motoru. Vratite je na mjesto.

5. Ako je oko oznake „Min“(minimum) i niže, znači da treba dosta ulja, a ako je oko oznake „Max“-maksimum, onda je potrebno par decilitara ulja za motore ili manje.

6. Na vrhu motora potražite čep (najčešće je žute boje) i odvrnite ga. Zatim izvucite štangicu za mjerenje razine ulja do tri centimetra (ne do kraja), radi lakšeg dolijevanja ulja.

7. Stavite lijevak u rupu za dolijevanje ulja u motor i ulijte decilitar ulja (ako je mjerenje pokazalo razinu između oznaka „Min“ i „Max“ ili nižu, a pola decilitra ako je blizu oznake „Max“. Sačekajte da se ulje “slegne“ u posudi za ulje u motoru, cca. 30 sekundi do minute. Izvadite štangicu za ulje, obrišite je o krpu radi bolje točnosti mjerenja i vratite na mjesto do kraja. Ponovo izvadite štangicu i očitajte novu vrijednost razine ulja.

8. Ako nije došla do oznake „Max“, ponovite postupak broj 7. dok ne dođe do te oznake.

9. Kad ste dolili ulje do oznake iz postupka 8. uklonite lijevak. Obrišite ulje oko rupe za dolijevanje ulja. U slučaju kapanja, vratite čep na rupu i lagano ga zavrnite natrag dok vam ne pruži otpor. Zatim umetnite štangicu za mjerenje nivoa ulja na njeno mjesto, i pritisnite je do kraja.

10. U početku provjeravajte da li ste sve iz stavke 9. učinili ispravno, ponavljajući stavku barem jedanput. Zbog toga da vam čep ne bi ispao u vožnji, da ne ostanete bez ulja i da vam preko otvorene štangice za mjerenje razine ulja ne iscuri ulje.

11. Kad ste sve pravilno učinili, zatvorite poklopac motora, obrišite ruke od nečistoća i onda možete upaliti auto. Napomena: Ako ste slučajno ulili decilitar ulja više, motor vam to može tolerirati i ništa se strašno neće desiti. A ako ste, prije dolijevanja, ustanovili da je razina ulja na štangici za mjerenje na oznaci “Max“, nije potrebno dolijevati ulje i nikako to nemojte činiti. Oznaka „Max“ je na štangici za mjerenje razine ulja sa vrlo dobrim razlogom. Zato uvijek pazite što radite i radite to polako, svjesno, opušteno i sigurno.

Za najbolja ulja i maziva za Vaše metalne ljubimce brine se… TEMBO d.o.o.