kako_isprati_auto_hladnjak_kako_otkloniti_zacepljenje_u_sustavu_za_hladenje_automobila

Kako isprati auto hladnjak | Kako otkloniti začepljenje u sustavu za hlađenje automobila

Ako se motor vašeg automobila pregrijava, a isključili ste druge moguće razloge (kao što je pokidan remen ventilatora ili curenje vode), vjerojatno je začepljen sustav za hlađenje. Najizglednije mjesto začepljenja nalazi se u uskome kanalu automobilskoga hladnjaka.

Prije ispiranja automobilskog hladnjaka, ispustite sredstvo za hlađenje iz sustava i bacite ga. Prilikom ponovnog punjenja sustava upotrijebite novi antifriz. Odvojite gornje i donje crijevo od hladnjaka i u gornji spojni otvor hladnjaka gurnite crijevo za polijevanje vrta. Crijevo dobro omotajte krpama. Provjerite je li i čep za pritisak na hladnjaku namješten te naliježe li pravilno, zatim pustite vodu kroz crijevo. Ispirite dok na donjem spojnom otvoru hladnjaka ne počne istjecati čista voda.
Ako čista voda ne počne istjecati nakon nekoliko minuta, isperite automobilski hladnjak u suprotnom smjeru. Stavite crijevo za polijevanje vrta na donji spojni otvor hladnjaka i dobro je zabrtvite. Električne dijelove u blizini hladnjaka prekrijte plastičnim folijama ili pričvrstite drugu cijev — ili dugačku plastičnu vrećicu s rupom na dnu — na gornji spojni otvor hladnjaka kako bi se pokupila voda koja istječe. Ispirite u suprotnom smjeru sve dok ne počne istjecati čista voda.
Ako je automobilski hladnjak još uvijek začepljen, pokušajte ga odvojiti — obično ga drži samo nekoliko malih vijaka. Okrenite ga naopačke u blizini pogodnog mjesta za odvodnjavanje. Ponovno ga isperite u suprotnome smjeru. Ako se automobilski hladnjak ne može lagano skinuti, potražite savjet automehaničara. Dok je automobilski hladnjak izvađen iz svoga mjesta, provjerite i očistite rebra na hladnjaku. Uzmite krutu plastičnu četku kako biste očistili prljavštinu, a zatim crijevom isperite sa stražnje strane.