Picture of eggs

Kako izbijeliti jaja?

Izbjeljivanje jaja je proces koji se obično koristi ako ih želimo koristiti u dekorativne svrhe. Naročito za vrijeme Uskrsa. Izbijeljena jaja pružaju dobru podlogu za bojanje, a i ostale dekoracije se lakše lijepe na njih.

U proizvodnji jaja se izbjeljivanje provodi kako bi ljepše izgledala, a i radi higijene. Evo nekoliko načina kako to napraviti:

Otopina octa i vode

  1. Pomiješajte jednake dijelove bijelog octa i vode u zdjeli.
  2. Potopite jaja u otopinu.
  3. Neka se natapaju 1-2 sata.
  4. Temeljito isperite jaja vodom i ostavite da se osuše.

Otopina vodikovog peroksida

  1. Pomiješajte jedan dio vodikovog peroksida s dva dijela vode.
  2. Potopite jaja u otopinu.
  3. Neka se natapaju jedan sat.
  4. Isperite jaja vodom i osušite ih.

Otopina izbijeljivača i vode

  1. Pomiješajte jednu žlicu izbijeljivača (natrijev hipoklorit) s jednim litrom vode.
  2. Potopite jaja u otopinu.
  3. Neka se natapaju 5-10 minuta.
  4. Temeljito isperite i osušite.

Sok od limuna i soda bikarbona

  1. Pomiješajte sok od limuna i sodu bikarbonu kako biste dobili pastu.
  2. Nanesite pastu na jaja koristeći četkicu ili krpu.
  3. Ostavite da stoji 30 minuta.
  4. Isperite i osušite jaja.

Soda bikarbona i voda

  1. Otopite sodu bikarbonu u toploj vodi (oko 2 žlice po litru vode).
  2. Potopite jaja u otopinu.
  3. Neka se natapaju 1-2 sata.
  4. Isperite i osušite jaja.

Kuhanje s octom

  1. Zakuhajte lonac vode.
  2. Dodajte šalicu octa u kipuću vodu.
  3. Potopite jaja i neka se kuhaju 10 minuta.
  4. Izvadite, isperite i osušite jaja.

Sigurnosni savjeti:

  • Uvijek pažljivo rukujte kemikalijama poput izbjeljivača ili vodikovog peroksida.
  • Koristite rukavice kako biste zaštitili kožu.
  • Osigurajte odgovarajuću ventilaciju prilikom korištenja kemijskih otopina.
  • Temeljito isperite jaja kako biste uklonili sve ostatke kemikalija