Izbjeljivanje jaja je proces koji se obično koristi ako ih želimo koristiti u dekorativne svrhe. Naročito za vrijeme Uskrsa. Izbijeljena jaja pružaju dobru podlogu za bojanje, a i ostale dekoracije se lakše lijepe na njih.
U proizvodnji jaja se izbjeljivanje provodi kako bi ljepše izgledala, a i radi higijene. Evo nekoliko načina kako to napraviti:
Otopina octa i vode
- Pomiješajte jednake dijelove bijelog octa i vode u zdjeli.
- Potopite jaja u otopinu.
- Neka se natapaju 1-2 sata.
- Temeljito isperite jaja vodom i ostavite da se osuše.
Otopina vodikovog peroksida
- Pomiješajte jedan dio vodikovog peroksida s dva dijela vode.
- Potopite jaja u otopinu.
- Neka se natapaju jedan sat.
- Isperite jaja vodom i osušite ih.
Otopina izbijeljivača i vode
- Pomiješajte jednu žlicu izbijeljivača (natrijev hipoklorit) s jednim litrom vode.
- Potopite jaja u otopinu.
- Neka se natapaju 5-10 minuta.
- Temeljito isperite i osušite.
Sok od limuna i soda bikarbona
- Pomiješajte sok od limuna i sodu bikarbonu kako biste dobili pastu.
- Nanesite pastu na jaja koristeći četkicu ili krpu.
- Ostavite da stoji 30 minuta.
- Isperite i osušite jaja.
Soda bikarbona i voda
- Otopite sodu bikarbonu u toploj vodi (oko 2 žlice po litru vode).
- Potopite jaja u otopinu.
- Neka se natapaju 1-2 sata.
- Isperite i osušite jaja.
Kuhanje s octom
- Zakuhajte lonac vode.
- Dodajte šalicu octa u kipuću vodu.
- Potopite jaja i neka se kuhaju 10 minuta.
- Izvadite, isperite i osušite jaja.
Sigurnosni savjeti:
- Uvijek pažljivo rukujte kemikalijama poput izbjeljivača ili vodikovog peroksida.
- Koristite rukavice kako biste zaštitili kožu.
- Osigurajte odgovarajuću ventilaciju prilikom korištenja kemijskih otopina.
- Temeljito isperite jaja kako biste uklonili sve ostatke kemikalija