kako_lemiti_meko_lemljenje

Kako lemiti – meko lemljenje

Lemljenjem se spajaju komadi metala tako da se između njih nanese rastaljena legura, a zatim se ostavi neka se spoj ohladi. Postoje dvije osnovne vrste lemljenja: meko lemljenje i tvrdo lemljenje.

MEKO LEMLJENJE

Potrebni su vam lemilica, meko lemno sredstvo (kositar za lemljenje) i pasta (tekućina) za lemljenje, koja služi kao katalizator i zaštita metalne površine od ponovne oksidacije. Meko lemno sredstvo ili lem je legura kositra i olova, ponekad s tragovima bizmuta i antimona, a prodaje se u obliku žice ili štapića. Lemne kositrene žice s jezgrom od smole korisne su za manje poslove jer sadrže pastu za lemljenje. Inače bi bila potrebna posebna pasta ili tekućina za lemljenje. Postoji nekoliko vrsta.

Pri kupnji potražite savjet o tome koja je vrsta najbolja za posao koji obavljate.

1. Za izradu spojeva, turpijom, brusnom tkaninom ili žičanom vunom obradite dijelove koje spajate sve dok se ne pojavi sjajna površina metala.

2. Na obje metalne površine nanesite pastu ili tekućinu za lemljenje – ako ne upotrebljavate lemnu žicu koja već sadrži pastu za lemljenje.

3. Brusnom tkaninom očistite vršak lemilice, pričekajte dok se ne zagrije, a zatim pokositrite vršak i sastavite spoj kako je prikazano na slici. Odvojite lemilicu od spoja i ostavite neka se metal ohladi.